Strana 39 / 56, články 381 - 390 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >
- 13.6.2012 Poradna / Z vašich dotazů Z došlých dotazů...
- 10.6.2012 Houby / Fotoreceptárium Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou
- 26.5.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Evropský den chráněných území
- 22.5.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Z pražské přednášky 21. 5. 2012
- 22.5.2012 Houby / Růst hub Aktuální růst hub…
- 21.5.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Z jarní výstavy hub a fotografií v Čečelicích
- 21.5.2012 Zájmová uskupení / Zprávy Úctyhodných 50 let MK v Čelákovicích…
- 18.5.2012 Poradna / Z vašich dotazů Z vašich dotazů...
- 14.5.2012 Poradna / Z vašich dotazů Z vašich dotazů...
- 14.5.2012 Houby / Růst hub Aktuální růst hub...
Z došlých dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 13.6.2012
límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata
foto: Pavla Güttnerová
Vydatněji zapršelo a vaše dotazy, docházející do e-poradny našich stránek hub se začínají utěšeně množit. U následujícího příspěvku je cenný mj. i dobře zvládnutý snímek s potřebnou informací pro snadnější určení dotazovaného druhu. Je to dobrý příklad pro všechny z vás, kteří se do naší e-poradny obracíte s dotazy o pomoc.
Z dotazu...
...pod okny našeho balkonu v Ostravě - Porubě vysadila sousedka před časem rododendron, je pod ním mulčovací kůra a občas doveze z chalupy i zeminu s chlévskou mrvou. Začátkem června se po dešti objevily pod keřem houby, které považuji za pečárky, ale všechny charakteristickéznaky mi nesedí. Můžete mi prosím poradit?
Z odpovědi...
...máte naši pochvalu, pěkně jste houby vyfotila k odeslání, je to límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata.
Od pečárek se rozezná hlavně podle těch spíše fialovo-šedých lupenů s černým výtrusným prachem, který také vypadává na její shora "vrásčitý" prsten /v dospělosti/.
Je to dobrá jedlá houba, která se ve volné přírodě příliš nevyskytuje. Před lety byla v ČR poměrně hojně pěstována, a také se běžně prodávala její sadba k domácímu pěstováním pod přístřešky a na zahradách. Tím se zpětně víc rozšířila zpět do volné přírody. Dnes ji můžete v hojnějším množství najít například kolem hromady starší vyvezené slámy po okraji pole.
(redakčně upraveno dle odpovědi ing. P. Svobody, člena e-poradny ČMS )
Obecný dodatek - upozornění:
Zdůrazňujeme, že určování hub jen podle snímků (pokud je to dle okolností vůbec proveditelné), nenahrazuje určení hub jejich předložením v houbařské poradně! Podané informace chápejte především jako nasměrování k možnosti vlastního konečného určení, a to porovnáním znaků hub na snímcích s vašimi dalšími poznatky, získanými při jejich sběru a s využitím příslušných mykologických pramenů. Žádnou, byť jen dílčí podanou informaci, nechápejte jako návod ke kuchyňskému použití dotčených hub. Pracovníci houbařské poradny České mykologické společnosti nenesou v rámci odborného poradenství odpovědnost za případný chybný výklad obsahu odpovědí ze strany tazatele, stejně jako za zneužití poskytnutých informací. Děkujeme za pochopení.
Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 10.6.2012
základní suroviny
téměř až na škvarečky opečené houby
zadělávané šalotky
dobrou chuť
Hlíva plicní má obdobné kuchyňské využití, ale obdobím svého výskytu je opakem hlívy ústřičné. Roste na dřevě nejrůznějších listnáčů, po celou hlavní houbařskou sezónu, často i v době teplejšího letního počasí s minimem srážek.
Suroviny: miska hub, miska šalotek, škvařené sádlo, zeleninový vývar, přírodní cukr, kvasný ocet, hladká mouka, sůl, drcený kmín, voda.
Postup: houby nakrájejte na sousta a na oleji je opékejte. Během opékání osolte a otáčejte, sousta opečte dokřupava, okmínujte, promíchejte a odstavte.
Oloupané šalotky dejte do vařícího zeleninového bujónu, přidejte cukr, zakápněte octem, přilijte záklechtku z vody a mouky, míchejte a provařte do zahoustnutí. Podávejte společně s houbami.
Rada: Namísto hladké mouky použijte jedlý škrob. Pro zjemnění chuti vmíchejte (po stažení z ohně) do šalotek plátek syrového másla.
Fotorecept: AV
Evropský den chráněných území
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 26.5.2012
lom Školka alias Malá Amerika
ze stanoviště České mykologické společnosti
mařinka vonná, někdy též svízel vonný - Galium odoratum
medovník meduňkolistý, někdy též velkokvětý - Melittis melissophyllum
odborný výklad k houbám Českého krasu
aktuálně rostoucí houby v okolí
návštěvníci terénní mykologické poradny
Stejně jako v minulých letech měla Česká mykologická společnost v rámci této, již tradiční akce, své stanoviště u lomu Malá Amerika.
Houby v okolí právě příliš nerostou, ale zájemců z řad účastníků akce o zastavení s povídáním na toto vděčné téma bylo tradičně dost a dost. Z bylin tu v okolních lesích hojně roste mařinka a roztroušeně, ale o to nápadněji, pěknými květy zaujme medovník.
Terénní poradna a houbařská osvěta, v podobě tabulí se snímky jarních a jedovatých druhů hub, rostoucích v Českém krasu, obohacuje každoročně o nové cenné informace základní vědomosti zájemců všech věkových kategorií. Několik druhů aktuálně vyrostlých hub se přece jen našlo i dnes, nechyběl mezi nimi všemi houbaři oblíbený hřib dubový – Boletus reticulatus.
Největším oceněním každé podobné akce je zájem dětské části účastníků. V případě Evropského dne chráněných území jde každoročně o skvěle organizačně připravený počin, na mnoha jeho dílčích zastaveních naplněný zajímavým a poučným programem.
AV
Z pražské přednášky 21. 5. 2012
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 22.5.2012
smrž vysoký - Morchella elata
pečárka Bernardova - Agaricus bernardii
Včerejší pražská přednáška byla ve znamení historie pěstování hub. Pro zájemce z odborné i ostatní veřejnosti proběhla na obvyklém místě, v posluchárně č. 115 VŠUP na nám. Jana Palacha. Byla to velmi zajímavá a poučná podívaná v podání ing. Ivana Jablonského.
V rámci tradičního výkladu k doneseným houbám stála tentokrát za podívanou skupinka smržů vysokých. Díky jejich tvarové rozmanitosti, rozdílné velikosti plodnic, a také s ohledem na skutečnost, že pocházely ze skupiny celkem 61 kusů pohromadě rostoucích smržů ve všech růstových stádiích, padl i názor, že by se nemuselo jednat pouze o jediný druh smrže. Ostatně, při určování smržů nebývá ani mezi znalci tohoto rodu hub cesta k názorové shodě někdy úplně přímočará. Přítomný dr. Kotlaba si dovede představit a za užitečný by v této otázce považoval seriózní a podporovaný výzkum. Největší smrž z donesených exemplářů na včerejší přednášku měřil celých 30 cm.
Jinou zajímavou hubou, díky zbarvení na řezu poutavou spíše pro oko, nežli pro použití v kuchyni, zde byla pečárka Bernardova. Je sice známo, že všechny červenající pečárky jsou považovány za jedlé, resp. nejsou jedovaté, ale právě tuto pečárku, díky jejímu pachu po mořských řasách, bude lépe k jídlu nikterak zeširoka nedoporučovat.
AV
Aktuální růst hub…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 22.5.2012
hnojník domácí – Coprinus domesticus
hlíva plicní – Pleurotus pulmonarius
pstroček dvoulistý – Majanthemum bifolium
hřib kovář – Boletus erythropus
Hřib kovář - pohled pod klobouk
Oblíbené kováře je vždy třeba dokonale tepelně zpracovat
Ve druhé polovině minulého, 20. týdne (14. – 20. 5.) se v lesích výrazněji oteplilo. Sice ještě byly k nalezení drobnější houby, jako například hnojník domácí (Praha-Petřínské sady), ovšem téměř veškeré subtilnější druhy hub valem schly a mizely z očí.
Bylinnému podrostu sucho tolik nevadí, ve stinných lesích a v křovinách je k nalezení hlístník hnízdák (Praha Točná-Šance). *Tato rostlina je zajímavá tím, že není schopna fotosyntézy, a je proto odkázána na mykorhizu, konkrétně na soužití s určitým druhem houby, která se svými myceliálními vlákny napojuje na kořeny listnáčů a čerpá z nich živiny. *(Wikipedie)
V celoplošném hojnějším růstu posledních dní pokračuje napříč republikou hlíva plicní (Zlatá Olešnice-Bradla). Dobrá jedlá houba, která v zastíněných místech obrůstá neduživé a padlé listnáče i v průběhu teplejšího léta.
Ve světlých hájích nyní kvete drobný pstroček dvoulistý (Praha-Cholupice).
Milým překvapením posledních teplých dnů je výskyt prvních hřibovitých druhů hub. Mezi nimi je zatím jednoznačně nejhojnější hřib kovář (Velké Hamry-Bohdalovice-Chachule). Výhodou, oproti souběžně rostoucímu hřibu dubovému, je jeho pevné zdraví. Kováři patří u houbařů kulinářů mezi tradiční časné, tvrdé a hmyzu odolné modrající hřiby.
Počasí se o víkendu změnilo v parné a větrné sucho. Počasí následujících dnů, pokud nepřinese vláhu, bude ve znamení úbytku slibně nastoupeného letošního jarního růstu hub.
AV
Z jarní výstavy hub a fotografií v Čečelicích
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 21.5.2012
Z jedlých hub v Čečelicích vévodily hřiby kováře
Na vše s přehledem dohlížela Jana Čermáková
houževnatec pohárovitý – Lentinus degener
nalezl: Václav Burle, demo foto: Aleš Vít
Ten, kdo si našel o uplynulém víkendu čas a navštívil uvedenou výstavku, určitě se měl na co dívat. Výstavka byla jistě jedna z prvních, ne-li vůbec prvním letošním počinem tohoto druhu. Podobné akce v tomto ročním období s sebou pochopitelně nesou riziko, že houby neporostou. To se ovšem v Čečelicích nestalo.
Vystaveno bylo (v sobotu po poledni) na padesát druhů právě rostoucích druhů jarních hub a dost možná, že do nedělního podvečera, kdy výstava skončila, přibyla ještě nějaká ta houba navíc. V příjemné klubovně tamních myslivců se, kromě nyní hojně rostoucí čirůvky májovky – Calocybe gambosa a závojenky podtrnky – Entoloma clypeatum, vystavovaly i první hřibovité druhy. Mezi nimi, co do počtu, jednoznačně vévodil hřib kovář – Boletus erythropus. Z rodiny hřibovitých byly dále zaznamenání hodné např. hřib dubový – B. reticulatus , hřib koloděj – B. luridus , klouzek sličný – Suillus grevillei, klouzek obecný – S. luteus. Z jedovatých druhů tu byla čechratka podvinutá – Paxillus involutus.
Nejzajímavější sobotní nález přinesl návštěvník výstavy Václav Burle. Šlo o vzácnější druh, houževnatec pohárovitý, vcelku zřídkavě rostoucí ve tvrdých luzích, často na odumřelých topolech, případně na vrbách.
Součástí výstavy byly pěkné snímky hub, hmyzu, přírody z autorské dílny Jiřího Brestovanského a Bohuslava Hlaváčka.
K chuti všem přišlo vybrané houbové pohoštění, mezi jinými dobrotami i Hlaváčkova opeňková polévka.
Nad zdárným průběhem a organizací akce neúnavně bděla Jana Čermáková.
Za vydařenou akci patří všem čečelickým organizátorům palec nahoru.
AV
Úctyhodných 50 let MK v Čelákovicích…
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 21.5.2012
Upomínky na spolkovou činnost, v tomto případě
na každoroční akci zavírání lesa
Nestor čelákovických houbařů a průvodce výstavkou,
ing. Josef Kadeřávek
Budete-li mít cestu do Čelákovic, či tudy jen projíždět, nenechte si ujít příležitost a navštivte tamní městské muzeum. Ve vstupním prostoru na vás čeká velmi pěkná expozice, která seznamuje návštěvníky s významným výročím čelákovických mykologů. Zdejší organizované houbaření letos slaví půlstoletí od zahájení činnosti. Zajímavé snímky z historie i ze současné práce kroužku potěší každého ctitele mykologie, houbaření a milovníka přírody. Výstavka je otevřena mimo pondělí, v době 9 až 12 a 13.30 až 17 hodin a potrvá do konce letošního května. Do dalších let činnosti přejeme všem čelákovickým přátelům jen to nej…
AV
Z vašich dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 18.5.2012
mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy
sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
Z dotazu...
...v příloze zasílám foto a hlásím nález 16 cm kozáka /byl zcela
zdravý/ a tašky májovek z lokality Praha 4 - Kamýk. Velmi prosím o odpověď, co je to za tu žlutou houbu na pařezu. Lokalita tatáž. Nález je ze dne 13. 5. 2012.
Děkuji Erna Kholova, Praha 4 – Modřany
Z odpovědi...
...gratuluji k houbařskému úlovku. Rozrůstají se první hřibovité druhy, k nim patří i Váš kozák březový – Leccinum scabrum. U hojné čirůvky májovky, - Calocybe gymbosa, resp. pro její úspěšné využití v kuchyni, rozhoduje v těchto dnech především četnost a míra napadení plodnic larvami hmyzu.
Houba na druhém snímku je mladý sírovec žlutooranžový. Je rovněž jedlý a více o něm a jeden z návodů na jeho přípravu je ve zdejších aktualitách, jen o několik příspěvků zpět... AV
Dovětek s receptem...
...děkuji za odpověď obratem. Můj sírovec je již naložen v mléce a bude na smetaně a karí. Odkaz jsem prostudovala a stránky mne velmi zaujaly.
Jako poděkování uvádím recept:
Phallus impudicus – hadovka smrdutá /50 gr čerstvé nebo 5 gr sušené houby - jen ta malá vejce/ naložte nakrájené na kousíčky do 200g vodky. Nechte stát ve skle 2 týdny v lednici, nefiltrovat. Užití: 1 čajová lžička, 2x denně. Indikace: vysoký krevní tlak, prevence a léčba chřipek, viróz, herpetických
onemocnění, AIDS aj. Podle ruského zdroje. Už jsem to zkoušela, uškodit to nemůže. Tak jako tak smažím plátky z "vajec" ve francouzském těstíčku... Zdravím, Erna Kholova
Z vašich dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 14.5.2012
mladý sírovec a jeho pozorný hostitel
foto: Jaromír Slanina
sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
foto: Jaromír Slanina
příprava sírovce ve smetanovém karí
foto: A. Vít
Z dotazu...
... na kmeni švestky jsem našel plodnici houby,
o které se domnívám, že se jedná o "sírovec
žlutooranžový". Nafotil jsem ji a zasílám fotografie do Vaší myko poradny s prosbou o posouzení pravosti této houbičky. Děkuji Vám za laskavost.
Jaromír Slanina
Lobendava okres Děčín.
Z odpovědi...
...gratuluji k nálezu krásné mladé a šťavnaté plodnice jedlého druhu sírovec žlutooranžový, někdy též zvaného chorošovec sírový – Laetiporus sulphureus. Doporučím Vám jeden z možných postupů na jeho přípravu. Takto mladou houbu (starší je pro tuhost již nevhodná) nakrájejte na menší sousta, obdělejte na oleji s cibulkou, až trochu zčervená (jako račí masíčko), pak přidejte lžičku prolisovaného česneku, osolte, přilijte smetanu, zalechtanou se lžičkou hl. mouky a lžičkou-lžící kari (to podle osobního gusta), a vše míchejte a provařte do zahoustnutí. K tomu nejlépe dušenou rýži. Vše podle receptu "krevety a la indien". Tuhle úpravu znám z doby, kdy jsem před drahným časem pracoval v dnes již neexistující, tehdy vyhlášené Vaňhově rybí restauraci na Václavském náměstí. Před léty jsem tenhle recept s obměnou vyzkoušel ve spojení se sírovcem a dnes už mezi houbaři žije jeho podoba vlastním životem. A.V.
Z reakce na odpověď...
...děkuji za informace. Seznamuji se s dalším druhem jedlé houby. Sírovec vážil přesně 1 kg. Jedná se skutečně a mladou šťavnatou plodnici. Teď jsem naložil matesy a zítra vyzkouším recept podle vzoru "krevety a la indien". Ještě jednou děkuji a také se těším na další spolupráci v nastávající houbařské sezoně... J.S.
Aktuální růst hub...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 14.5.2012
čirůvka májovka – Calocybe gambosa
Májovkám škodící aktivita hmyzích larev...
O to vzácnější jsou nyní zdravé houby...
pitulník žlutý - Galeobdolon luteum
choroš smolonohý - Polyporus badius
kokořík mnohokvětý – Polygonatum multiflorum
V minulém, 19. týdnu (7. – 13. 5.), zaznamenala pražská Ústřední houbařská poradna pokračující růst čirůvky májovky. Postupem času ovšem nabývá významnou převahu výskyt larvami napadených plodnic před těmi zdravými. Poměr zdravých oproti „červivým“ májovkám se liší podle místa nálezu. Přestože májovky rostou v těchto dnech opravdu hojně, spíše jen náhodně jich lze pro kuchyni nasbírat misku zcela zdravých. Co do zmíněné červivosti, pak ještě svízelnější situace je při sběru nyní rovněž hojně rostoucí závojenky podtrnky – Entoloma clypeatum. Z vícerých míst docházejí zprávy o růstu sírovce žlutooranžového (chorošovce sírového) – sulphureus. Vlhčí místa v hájích, křovinách a kolem potoků okupují žluté porosty pitulníku (hluchavky). Na podobných místech, v tomto případě z tlejícího dřeva padlého kmene vrby – salix sp., vyrůstá choroš smolonohý – Polyporus badius. Zaujme svým červenavě hnědým povrchem klobouku, kontrastujícím s bílými rourkami na jeho spodní straně. Meze cest v listnatých lesích hojně lemuje na přistíněných místech kokořík, nápadný uspořádáním svých květů.
Strana 39 / 56, články 381 - 390 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >