Strana 35 / 56, články 341 - 350 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >
- 19.1.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - ÚVODNÍ kolo
- 17.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 3 - Houby s masem v mrkvi
- 11.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
- 5.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
- 2.1.2013 Houby / Růst hub Novoroční houbaření...
- 1.1.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 3. kolo
- 31.12.2012 O společnosti / Zprávy PF 2013
- 26.12.2012 Houby / Fotoreceptárium Černý houbový kuba
- 5.12.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Z pondělních akcí…
- 27.11.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...
Soutěžní osvěta - 2013 - ÚVODNÍ kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 19.1.2013
1. jaký je český i latinský název téhle méně známé houby?
2. napište český název této stále oblíbenější pěstované houby?
3. jak se jmenuje léčivá bylina, které patří květ na snímku?
Někdo chodí i v zimě na houby hojně, jiný méně často. Ale každý správný houbař s hlubším zájmem vyhodnocuje po náročné hlavní houbařské sezóně zpravidla právě během zimy své nově získané poznatky. Studuje uchované exsikáty zajímavých nálezů hub, s patřičnou pýchou se kochá svým fotoarchivem, doplňuje a rozšiřuje si své dosavadní vědomosti četbou hodnotné mykologické literatury a řeší dosud nepoznané teoretické přístupy, které hodlá v příští sezóně ověřit v terénní praxi.
Aby však nezůstalo jen u této podoby zimní přípravy, pojďme si společně trochu odpočinout, odreagovat se a vlastně, přiučit se přitom i něčemu dalšímu.
Nabízíme vám na pokračování malou soutěžní osvětu.
Jako každé správné klání, je i tato soutěž podpořena drobnými cenami pro vítěze. Správné odpovědi a šťastný oceněný z minula bude vyhlášen vždy na úvod příštího soutěžního kola.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 3 - Houby s masem v mrkvi
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 17.1.2013
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.1.2013
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.1.2013
Pod uvedeným názvem nabízíme všem zájemcům z řad houbařů kulinářů pokračování původního FOTORECEPTÁRIA z let 2005 až 2008. To bylo ještě na bývalých stránkách České mykologické společnosti. Předpokládáme, že většina z vás si vzpomene už jen vzdáleně na houbové recepty, které tato rubrika nabízela. Některé z nich vám postupně připomeneme v původním provedení. Přidáme k nim i řadu dalších. Nebudou chybět ani oblíbené fotorecepty v podobě prezentace Powerpoint, které už po nějakou dobu tvoří pravidelnou součást každoročního pražského jarního a podzimního cyklu přednášek o houbách pro veřejnost. Naším cílem je připomenout vám českou tradici i rozmanitost při vaření z hub a s houbami a osvěžit při tom vaši kulinářskou fantazii, aby vás provázela nikoli jen po celou nastávající houbařskou sezónu.
ve formátu Powerpoint
Novoroční houbaření...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 2.1.2013
pařezník pozdní - Panellus serotinus
penízovka sametonohá - Flammulina velutipes
ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae
hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus
směs zimních jedlých hub
Kdo stihl v první den roku 2013 alespoň na chvilku zajít do lesa, mohl si při troše štěstí dopřát i úspěšnou letošní houbařskou premiéru.
Jako třeba v pražských Modřanech, přesněji v tamní Modřanské rokli, byla k vidění řada aktuálně rostoucích hub.
Jedovaté houby touto dobou prakticky nerostou. Mimo mnohé nejedlé, kterých je tu celoročně na okolních dřevinách všude habaděj, a které poctivě pracují na rozkladu dřevní hmoty, rostou i jedlé houby. Pokud stávající mírné počasí vydrží, je možné stále ještě ojediněle najít otužilejší pozdně podzimní a k nim i zimní druhy, vhodné do kuchyně.
V Novoročním košíku tak zaujaly místo pařezník pozdní - Panellus serotinus, chutný např. ve smetanové polévce z kysaného zelí. Na starých kmenech a větvích černého bezu - Sambucus nigra, kterých je v rokli plno, po většinu roku vyrůstá ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae, které při vlhkém počasí nabývá na objemu a přímo láká k použití do některé z asijských specialit. Obsah košíku obohatila i typicky zimní penízovka sametonohá - Flammulina velutipes, rostoucí tu na pařezech listnáčů a známá především z vánoční polévky. Nechyběla ani hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus, jejíž mnohostranné kuchyňské použití je všem dobře známé.
Využijte tedy příznivé předpovědi počasí pro několik příštích dnů a vydejte si poprvé letos na houby.
Soutěžní osvěta - 3. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 1.1.2013
1. uveďte český a latinský název této drobné houby, kterou lze najít i v těchto dnech
2. jaký je český, slovenský i latinský název této vytrvalé byliny vlhčích hájů?
3. jmenujte český název houby v detailu a uveďte její jedlost
foto: Oldřich Jindřich - fotosoutěž ČMS
Vítejte ve třetím kole malé soutěžní osvěty o ceny. Více než o symbolické ceny jde samozřejmě o souboj vás samých s vlastními vědomostmi o houbách i o přírodě. Už jen to, že v případě nejistoty vezmete do rukou knihu či požádáte o pomoc přítele googla svědčí o vaší snaze na sobě zapracovat. A věřte, že se vám píle už zanedlouho zúročí přímo v terénu.
A jak dopadlo druhé kolo? Z některých vašich odpovědí jsou ještě patrné jisté rezervy, ale to snadno napravíte v tomto soutěžním kole.
Pojďme tedy k výsledkům.
Otázky a správné odpovědi z druhého kola:
1.jaký je český i latinský název téhle pěkné, ač nejedlé houby?
(ryzec zelený alias bukový - Lactarius blennius)
2.tipněte si český název houby v detailu (foto: Marie Sobotková - foto soutěž ČMS)
(holubinka černající)
3.uveďte český a slovenský název této nízké vytrvalé byliny
(pstroček dvoulistý, tôňovka dvojlistá)
*Ne právě snadné bylo ve druhém kole dát správnou odpovědět na první soutěžní otázku, při níž neuspěla téměř pětina všech soutěžících.
Gratulujeme vítězi druhého kola a šťastnému oceněnému, kterým je:
Zdeněk Hájek, 232 00 Plzeň
Nyní už se v klidu seznamte s otázkami třetího kola pod soutěžními snímky.
Těšíme se, že k soutěžícím v tomto i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
PF 2013
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 31.12.2012
Černý houbový kuba
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 26.12.2012
Nejen o vánocích je ten správný čas připomenout si staročeské houbařské tradice. K legendám houbových pokrmů patří mj. také houbový kuba. Ten černý se připravuje ze stročků, avšak způsobů na jeho přípravu i s jinými houbami existuje tolik, kolik je u nás houbařících domácností.
Přijměte pozvání na jeho přípravu jako náš dárek v podobě kulinářské inspirace.
Prohlédněte si fotorecept, a pokud vás zaujme, našetřete v následujících svátečních dnech do konce roku alespoň trochu času, přistupte k plotně a dejte se do díla.
Přejeme dobrou chuť...
Vaše e-redakce
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Z pondělních akcí…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 5.12.2012
v posterizované podobě zleva:
J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět
z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky
Symbolickou tečkou za významným počinem pro odbornou mykologickou veřejnost i všechny houbaře byl odpolední křest očekávané knihy „Přehled hub střední Evropy“ v kavárně prodejny knih Academia na Václavském náměstí v Praze.
Přítomné hosty krátce přivítal ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět.
Pak už se spoluautorský tým ve složení Jan Holec, Antonín Bielich a Miroslav Beran rozhovořil o radostech i strastech z přípravy tohoto ojedinělého díla.
Kniha volně vychází a navazuje na původní dvoudílnou publikaci R. Veselého „Československé houby“ ze čtyřicátých, resp. padesátých let minulého století, s čb. i barevnými kresbami autora a následně i na neméně oblíbenou knihu autorů R. Veselého, F. Kotlaby, Z. Pouzara „Přehled československých hub“ z roku 1972, s černobílými pérovkami Antonína Zezuly.
Po čtyřiceti letech je tu tedy další odborná publikace podobného zaměření, tentokrát s více než 1200 barevnými kresbami našeho předního kreslíře hub Antonína Bielicha.
Kniha si nepochybně najde místo v knihovnách mykologů, houbařů, škol i četných odborně orientovaných institucí.
Autorům gratulujeme a knize přejeme na prvních krocích do života vše nej…
Zanedlouho po vernisáži uvedené knihy se v posluchárně SOUO v Belgické ulici v Praze 2 konala prezentace podzimního přednáškového cyklu ČMS „Naše špičky a penízovky“. Přednášejícím byl náš přední odborník, brněnský mykolog Vladimír Antonín. Součástí večera byla i prezentace stále ještě rostoucích čerstvých hub, mezi nimiž nechyběly i některé hřibovité druhy a myko kulináři si alespoň virtuálně pochutnali na houbách připravených „nasladko“.
Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 27.11.2012
Strana 35 / 56, články 341 - 350 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >