Strana 35 / 55, články 341 - 350 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 11.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
- 5.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
- 2.1.2013 Houby / Růst hub Novoroční houbaření...
- 1.1.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 3. kolo
- 31.12.2012 O společnosti / Zprávy PF 2013
- 26.12.2012 Houby / Fotoreceptárium Černý houbový kuba
- 5.12.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Z pondělních akcí…
- 27.11.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...
- 20.11.2012 Myko akce / Zprávy z akcí Z pondělní pražské přednášky ČMS
- 19.11.2012 Knihovna / Knihy Přehled hub střední Evropy je tady...
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.1.2013
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.1.2013
Pod uvedeným názvem nabízíme všem zájemcům z řad houbařů kulinářů pokračování původního FOTORECEPTÁRIA z let 2005 až 2008. To bylo ještě na bývalých stránkách České mykologické společnosti. Předpokládáme, že většina z vás si vzpomene už jen vzdáleně na houbové recepty, které tato rubrika nabízela. Některé z nich vám postupně připomeneme v původním provedení. Přidáme k nim i řadu dalších. Nebudou chybět ani oblíbené fotorecepty v podobě prezentace Powerpoint, které už po nějakou dobu tvoří pravidelnou součást každoročního pražského jarního a podzimního cyklu přednášek o houbách pro veřejnost. Naším cílem je připomenout vám českou tradici i rozmanitost při vaření z hub a s houbami a osvěžit při tom vaši kulinářskou fantazii, aby vás provázela nikoli jen po celou nastávající houbařskou sezónu.
ve formátu Powerpoint
Novoroční houbaření...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 2.1.2013
pařezník pozdní - Panellus serotinus
penízovka sametonohá - Flammulina velutipes
ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae
hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus
směs zimních jedlých hub
Kdo stihl v první den roku 2013 alespoň na chvilku zajít do lesa, mohl si při troše štěstí dopřát i úspěšnou letošní houbařskou premiéru.
Jako třeba v pražských Modřanech, přesněji v tamní Modřanské rokli, byla k vidění řada aktuálně rostoucích hub.
Jedovaté houby touto dobou prakticky nerostou. Mimo mnohé nejedlé, kterých je tu celoročně na okolních dřevinách všude habaděj, a které poctivě pracují na rozkladu dřevní hmoty, rostou i jedlé houby. Pokud stávající mírné počasí vydrží, je možné stále ještě ojediněle najít otužilejší pozdně podzimní a k nim i zimní druhy, vhodné do kuchyně.
V Novoročním košíku tak zaujaly místo pařezník pozdní - Panellus serotinus, chutný např. ve smetanové polévce z kysaného zelí. Na starých kmenech a větvích černého bezu - Sambucus nigra, kterých je v rokli plno, po většinu roku vyrůstá ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae, které při vlhkém počasí nabývá na objemu a přímo láká k použití do některé z asijských specialit. Obsah košíku obohatila i typicky zimní penízovka sametonohá - Flammulina velutipes, rostoucí tu na pařezech listnáčů a známá především z vánoční polévky. Nechyběla ani hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus, jejíž mnohostranné kuchyňské použití je všem dobře známé.
Využijte tedy příznivé předpovědi počasí pro několik příštích dnů a vydejte si poprvé letos na houby.
Soutěžní osvěta - 3. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 1.1.2013
1. uveďte český a latinský název této drobné houby, kterou lze najít i v těchto dnech
2. jaký je český, slovenský i latinský název této vytrvalé byliny vlhčích hájů?
3. jmenujte český název houby v detailu a uveďte její jedlost
foto: Oldřich Jindřich - fotosoutěž ČMS
Vítejte ve třetím kole malé soutěžní osvěty o ceny. Více než o symbolické ceny jde samozřejmě o souboj vás samých s vlastními vědomostmi o houbách i o přírodě. Už jen to, že v případě nejistoty vezmete do rukou knihu či požádáte o pomoc přítele googla svědčí o vaší snaze na sobě zapracovat. A věřte, že se vám píle už zanedlouho zúročí přímo v terénu.
A jak dopadlo druhé kolo? Z některých vašich odpovědí jsou ještě patrné jisté rezervy, ale to snadno napravíte v tomto soutěžním kole.
Pojďme tedy k výsledkům.
Otázky a správné odpovědi z druhého kola:
1.jaký je český i latinský název téhle pěkné, ač nejedlé houby?
(ryzec zelený alias bukový - Lactarius blennius)
2.tipněte si český název houby v detailu (foto: Marie Sobotková - foto soutěž ČMS)
(holubinka černající)
3.uveďte český a slovenský název této nízké vytrvalé byliny
(pstroček dvoulistý, tôňovka dvojlistá)
*Ne právě snadné bylo ve druhém kole dát správnou odpovědět na první soutěžní otázku, při níž neuspěla téměř pětina všech soutěžících.
Gratulujeme vítězi druhého kola a šťastnému oceněnému, kterým je:
Zdeněk Hájek, 232 00 Plzeň
Nyní už se v klidu seznamte s otázkami třetího kola pod soutěžními snímky.
Těšíme se, že k soutěžícím v tomto i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
PF 2013
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 31.12.2012
Černý houbový kuba
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 26.12.2012
Nejen o vánocích je ten správný čas připomenout si staročeské houbařské tradice. K legendám houbových pokrmů patří mj. také houbový kuba. Ten černý se připravuje ze stročků, avšak způsobů na jeho přípravu i s jinými houbami existuje tolik, kolik je u nás houbařících domácností.
Přijměte pozvání na jeho přípravu jako náš dárek v podobě kulinářské inspirace.
Prohlédněte si fotorecept, a pokud vás zaujme, našetřete v následujících svátečních dnech do konce roku alespoň trochu času, přistupte k plotně a dejte se do díla.
Přejeme dobrou chuť...
Vaše e-redakce
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Z pondělních akcí…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 5.12.2012
v posterizované podobě zleva:
J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět
z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky
Symbolickou tečkou za významným počinem pro odbornou mykologickou veřejnost i všechny houbaře byl odpolední křest očekávané knihy „Přehled hub střední Evropy“ v kavárně prodejny knih Academia na Václavském náměstí v Praze.
Přítomné hosty krátce přivítal ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět.
Pak už se spoluautorský tým ve složení Jan Holec, Antonín Bielich a Miroslav Beran rozhovořil o radostech i strastech z přípravy tohoto ojedinělého díla.
Kniha volně vychází a navazuje na původní dvoudílnou publikaci R. Veselého „Československé houby“ ze čtyřicátých, resp. padesátých let minulého století, s čb. i barevnými kresbami autora a následně i na neméně oblíbenou knihu autorů R. Veselého, F. Kotlaby, Z. Pouzara „Přehled československých hub“ z roku 1972, s černobílými pérovkami Antonína Zezuly.
Po čtyřiceti letech je tu tedy další odborná publikace podobného zaměření, tentokrát s více než 1200 barevnými kresbami našeho předního kreslíře hub Antonína Bielicha.
Kniha si nepochybně najde místo v knihovnách mykologů, houbařů, škol i četných odborně orientovaných institucí.
Autorům gratulujeme a knize přejeme na prvních krocích do života vše nej…
Zanedlouho po vernisáži uvedené knihy se v posluchárně SOUO v Belgické ulici v Praze 2 konala prezentace podzimního přednáškového cyklu ČMS „Naše špičky a penízovky“. Přednášejícím byl náš přední odborník, brněnský mykolog Vladimír Antonín. Součástí večera byla i prezentace stále ještě rostoucích čerstvých hub, mezi nimiž nechyběly i některé hřibovité druhy a myko kulináři si alespoň virtuálně pochutnali na houbách připravených „nasladko“.
Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 27.11.2012
Z pondělní pražské přednášky ČMS
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 20.11.2012
z průběhu demostrace donesených hub
šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus
druh uvedený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub ČR
Houby stále ještě rostou, svědčí o tom několik desítek druhů aktuálně rostoucích druhů, které v rámci demonstrace kolovaly zaplněným sálem v úvodu přednášky dr. Jana Borovičky na téma Houby a DNA.
Rostou i jedlé druhy hub, ovšem s ohledem na kolísající teploty je třeba upozornit na nebezpečí jejich poškození vlivem nočních přímrazků.
Oproti běžnému vzhledu jakkoli pozměněné plodnice tedy již nejsou v tomto období vhodné ke kuchyňskému použití.
To se ovšem netýká některých typicky pozdně podzimních a zejména již v růstu nastupujících zimních druhů hub.
V současnosti hojně rostou například otužilejší druhy šťavnatek.
Mezi několik donesených a na přednášce prezentovaných zástupců tohoto rodu hub patří i vzácnější a ochrany zasluhující šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus.
Přehled hub střední Evropy je tady...
Knihovna / Knihy
Aleš Vít, 19.11.2012
Odbornou veřejností očekávaný titul vyjde každým dnem a bude pro všechny zájemce jistě vítaným zpestřením předvánočního knižního trhu.
Z upoutávky nakladatelství Academia:
Autoři: Jan Holec, Antonín Bielich, Miroslav Beran
Cílem knihy je představit čtenářovi pestrost velkých hub ve střední Evropě. Obsahuje téměř všechny běžné druhy, ale i celou řadu druhů vzácných. Jedná se o pečlivě vybrané zástupce co největšího počtu systematických skupin a hub význačných svým vzhledem, biologií a ekologií. Základní počet 1207 vyobrazených druhů (obrazová část obsahuje originální malby Antonína Bielicha) je rozšířen o několik stovek dalších druhů uvedených v poznámkách – v knize je probráno před 2000 druhů. Výsledkem je celek, kde nechybí žádné důležité skupiny hub a každou z nich reprezentují důležití zástupci, o kterých by měl zvídavý zájemce vědět. Tímto vyváženým pojetím je kniha ojedinělá a má i charakter učebnice nebo malé encyklopedie. V knize je poprvé u nás prezentován moderní systém hub, který vychází z molekulárně-biologických studií; v atlasové části jsou některé houby naopak seskupeny podle vnějšího vzhledu tak, aby se daly co nejsnadněji určovat. Na rozdíl od běžných atlasů jsou připojeny charakteristiky jednotlivých rodů, aby čtenář chápal, jak jsou tyto rody vymezeny.
Strana 35 / 55, články 341 - 350 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >