Strana 34 / 55, články 331 - 340 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 8.2.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 6 - Lišky v sádle
- 2.2.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - 3. kolo
- 1.2.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 5 - Smažené houbové krokety
- 27.1.2013 O společnosti / Zprávy Fotosoutěž České mykologické společnosti za rok 2012 má své vítěze....
- 26.1.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - 2. kolo
- 25.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 4 - Houbový koláč s parmezánem
- 19.1.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - ÚVODNÍ kolo
- 17.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 3 - Houby s masem v mrkvi
- 11.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
- 5.1.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 6 - Lišky v sádle
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 8.2.2013
ve formátu
Powerpoint
Soutěžní osvěta - 2013 - 3. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 2.2.2013
1. uveďte český a latinský název této drobné houby, kterou můžete najít i v těchto dnech
2. jaký je český, slovenský i latinský název této vytrvalé byliny vlhkých hájů?
3. napište český název houby v detailu a uveďte její jedlost
foto: Oldřich Jindřich – fotosoutěž ČMS
Vítejte ve třetím kole malé soutěžní osvěty o ceny. Více než o symbolické ceny jde samozřejmě o radost a souboj vás samých s vlastními vědomostmi o houbách i o přírodě. Už jen to, že v případě nejistoty vezmete do rukou knihu či požádáte o pomoc přítele googla svědčí o vaší snaze na sobě zapracovat. A věřte, že se vám píle už zanedlouho zúročí přímo v terénu.
A jak dopadlo druhé kolo? Z některých odpovědí jsou ještě patrné jisté rezervy, ale to snadno napravíte v tomto soutěžním kole.
Pojďme tedy k výsledkům.
Otázky a správné odpovědi z druhého kola:
1.jaký je český i latinský název téhle pěkné, ač nejedlé houby?
(ryzec zelený alias bukový - Lactarius blennius)
2.tipněte si český název houby v detailu (foto: Marie Sobotková - foto soutěž ČMS)
(holubinka černající)
3.uveďte český a slovenský název této nízké vytrvalé byliny
(pstroček dvoulistý, tôňovka dvojlistá)
*Pro někoho bylo nelehké správně odpovědět na první soutěžní otázku, při níž neuspěla téměř pětina všech soutěžících.
Zvítězili jste vy všichni, kteří jste soutěžili a správně odpověděli. Šťastným vylosovaným ve druhém kole je:
Zdeněk Hájek, 323 00 Plzeň
Těšíme se, že k soutěžícím ve třetím i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze:
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 5 - Smažené houbové krokety
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 1.2.2013
ve
formátu Powerpoint
Fotosoutěž České mykologické společnosti za rok 2012 má své vítěze....
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 27.1.2013
Soutěž je každoročně pořádána pro vás, všechny milovníky přírody, houbaře a zanícené fotografy. Bez rozdílu, zda jste členy či jen příznivci pořadatelské společnosti, případně, za objektivem jakého fotoaparátu stojíte.
Pokud stisknete kdykoli během roku při svých toulkách přírodou v ten pravý okamžik spoušť svého aparátu, zašlete výsledek svého snažení, v souladu se soutěžními propozicemi, do ústředí ČMS.
A nezapomínejte, že už nyní vám běží čas. Všechny vás zveme k účasti ve fotosoutěži 2013.
Podívejte se na výsledky fotosoutěže, prozatím jen v textové podobě. Soutěžní snímky budou zpracovány do podoby prezentace. Ta bude k dispozici soutěžícím, odbočkám a v průběhu roku bude promítnuta na vybraných akcích České mykologické společnosti.
Výsledky
1. kategorie - Houby v přirozeném prostředí
2. kategorie - Vybraný druh houby v přirozeném prostředí
3. kategorie - Houba v detailu
Soutěžní osvěta - 2013 - 2. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 26.1.2013
1. jaký je český i latinský název téhle pěkné, ač nejedlé houby?
2. tipněte si český název houby v detailu
(foto: Marie Sobotková - foto soutěž ČMS 2011)
3. uveďte český a slovenský název této nízké vytrvalé byliny
Úvodní kolo soutěžní osvěty je za námi. Napoprvé to nebylo s počtem vašich odpovědí vůbec marné. Jen tak dále, prověřujte své vědomosti. Ovšem nikoli všechny odpovědi byly správné, a tudíž je minulo slosování o slíbené ceny.
Otázky a správné odpovědi z prvního kola:
1.jaký je český i latinský název téhle méně známé houby?
(urnička kráterová alias zvoneček pohárkovitý – Urnula craterium)
2.napište český název této, stále oblíbenější pěstované houby.
(hlíva máčková alias královská)
3.jak se jmenuje léčivá bylina, které patří květ na snímku?
(podběl lékařský) – ev. latinsky /Tussilago farfara/
*Jako zajímavost prvního kola je nutno zmínit, že někteří z pozorných soutěžících objevili na snímku č. 1 ještě další houbičku (bravo!), ač její uvedení bylo více dílem přehlédnutí při zadání, než záměrem mást soutěžící.
Gratulujeme vítězce prvního kola a šťastné oceněné, kterou je:
Olga Klesová, 252 29 Lety
Těšíme se, že k soutěžícím ve druhém i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 4 - Houbový koláč s parmezánem
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 25.1.2013
ve formátu Powerpoint
Soutěžní osvěta - 2013 - ÚVODNÍ kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 19.1.2013
1. jaký je český i latinský název téhle méně známé houby?
2. napište český název této stále oblíbenější pěstované houby?
3. jak se jmenuje léčivá bylina, které patří květ na snímku?
Někdo chodí i v zimě na houby hojně, jiný méně často. Ale každý správný houbař s hlubším zájmem vyhodnocuje po náročné hlavní houbařské sezóně zpravidla právě během zimy své nově získané poznatky. Studuje uchované exsikáty zajímavých nálezů hub, s patřičnou pýchou se kochá svým fotoarchivem, doplňuje a rozšiřuje si své dosavadní vědomosti četbou hodnotné mykologické literatury a řeší dosud nepoznané teoretické přístupy, které hodlá v příští sezóně ověřit v terénní praxi.
Aby však nezůstalo jen u této podoby zimní přípravy, pojďme si společně trochu odpočinout, odreagovat se a vlastně, přiučit se přitom i něčemu dalšímu.
Nabízíme vám na pokračování malou soutěžní osvětu.
Jako každé správné klání, je i tato soutěž podpořena drobnými cenami pro vítěze. Správné odpovědi a šťastný oceněný z minula bude vyhlášen vždy na úvod příštího soutěžního kola.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 3 - Houby s masem v mrkvi
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 17.1.2013
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.1.2013
Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.1.2013
Pod uvedeným názvem nabízíme všem zájemcům z řad houbařů kulinářů pokračování původního FOTORECEPTÁRIA z let 2005 až 2008. To bylo ještě na bývalých stránkách České mykologické společnosti. Předpokládáme, že většina z vás si vzpomene už jen vzdáleně na houbové recepty, které tato rubrika nabízela. Některé z nich vám postupně připomeneme v původním provedení. Přidáme k nim i řadu dalších. Nebudou chybět ani oblíbené fotorecepty v podobě prezentace Powerpoint, které už po nějakou dobu tvoří pravidelnou součást každoročního pražského jarního a podzimního cyklu přednášek o houbách pro veřejnost. Naším cílem je připomenout vám českou tradici i rozmanitost při vaření z hub a s houbami a osvěžit při tom vaši kulinářskou fantazii, aby vás provázela nikoli jen po celou nastávající houbařskou sezónu.
ve formátu Powerpoint
Strana 34 / 55, články 331 - 340 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >