Strana 33 / 55, články 321 - 330 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 9.3.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - 8. kolo
- 8.3.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 10 - Shimeji se pstružími filety
- 4.3.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013
- 2.3.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - 7. kolo
- 1.3.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 9 - Houbohubky
- 23.2.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - 6. kolo
- 22.2.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 8 - Houbařovy závitky
- 22.2.2013 Houby Nejen o cenách zmrazených hub …
- 15.2.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 7 - Hlíva z pěstírny
- 15.2.2013 Houby / Poznávejme houby Soutěžní osvěta - 2013 - 5. kolo
Soutěžní osvěta - 2013 - 8. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 9.3.2013
1. Napište český a latinský název houby na snímku, vyrůstající na tlejících větvičkách habrů a olší. Určete, v jakém ročním období vyrůstá a zda patří mezi stopkovýtrusé či vřeckovýtrusé houby.
2. Uveďte český, slovenský i latinský název této ozdobné rostliny. Určete hojnost jejího výskytu a čeleď, do které patří.
3. Pojmenujte houbu v detailu a jako bonus napište některý z jejích mnoha lidových názvů
foto: Václav Janda, fotosoutěž ČMS, 2004
Vítejte v osmém kole naší malé soutěžní osvěty. Čeká nás ještě poslední zoufalé kousnutí odcházející zimy. Už aby to bylo za námi, aniž bychom tím chtěli vyznavačům zimních sportů kazit požitek z posledního sněhu. Sněhová duchna, jak známo, a zejména její pozvolné odtávání, je velepříznivé pro nastartování jarní přírody, tedy i pro růst hub.
Děkujeme za všechny vaše odpovědi. Ano, příští kolo vás čeká opět za týden v sobotu.
Soutěžní osvěta byla původně míněna k ukrácení dlouhých zimních večerů pro její účastníky s tím, že s nástupem jara, vzájemně vyzbrojeni nabitými znalostmi, ji ukončíme. V rámci úkolu na doma tedy zvažte, zda se tak má stát, či v soutěžní osvětě budeme pokračovat dál.
Otázky a správné odpovědi ze sedmého kola:
1.Jaký je český název a jedlost této houby, kterou podle atlasu jistě každý znáte, ale jen málo kdo z vás má to štěstí ji v přírodě běžně nacházet?
(šťavnatka březnovka, jedlá)
2.Napište český a slovenský název této vytrvalé bahenní rostliny. Určete, zda se používá se k přípravě bylinného léčivého čaje, nebo je jedovatá?
(blatouch bahenní – záružie močiarne, ač dříve užívaný, je mírně jedovatý)
3.Pojmenujte česky a latinsky houbu v detailu, ohodnoťte její jedlost, definujte její chuť.
(pavučinec kozlí – Cortinarius traganus, nejedlý, hořké chuti)
Šťastným vylosovaným a vítězem se tentokrát stává:
MUDr. Hubert Waněk, 543 01 Vrchlabí
Gratulujeme…
A vy ostatní pokračujte...
Prohlédněte si snímky a pod nimi otázky osmého soutěžnáho kola
Pracujete na sobě a na průběžném zdokonalování vašich stávajících znalostí.
Nadále se těšíme, že k soutěžícím v osmém i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, kteří zatím jen okukujete a váháte se zapojit, či jste jen příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi nám zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více o cenách se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 10 - Shimeji se pstružími filety
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 8.3.2013
ke stažení:
ve formátu
Powerpoint
Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2013
čilý zájem o snímky z fotosoutěže 2012
J. Landa prezentuje ceny pro vítěze fotosoutěže ČMS 2012, Fr. Hanzla
penízovka sametonohá-Flammulina velutipes a urnička kráterová-Urnula craterium
Každoročně tradiční úvodní přednáškou jarního běhu je vyhlášení výsledků fotosoutěže z právě uplynulé houbařské sezóny.
Soutěže se účastnilo celkem 25 soutěžících, kteří do všech čtyř kategorií celkem obeslali úctyhodných 244 snímků.
Po úvodní elektronické prezentaci, všech do soutěže obeslaných snímků, měli přítomní návštěvníci příležitost na místě porovnat své bezprostřední dojmy s expozicí vybraných fotografií v papírovém provedení.
Vítězem hlavní kategorie (snímek houby v přirozeném prostředí) se stal nový účastník foto soutěže František Hanzl z Březí u Říčan.
Právě jemu přináleželo právo volby pro kategoiii "Vybraný druh houby" v příštím ročníku.
Oním vybraným druhem, stojícím v představě už nyní před objektivem vašeho fotoaparátu, je hadovka smrdutá-Phallus impudicus.
Z vítězného úspěchu Fr. Hanzla je patrné, že soutěž je určena komukoli z vás, kdo rádi fotíte houby a zatím jen s ostychem zvažujete svou účast v naší soutěži.
Stejně jako v jiných případech i tady jednoznačně platí, že, kdo se bojí, nesmí do lesa!
Součástí příjemně strávaného podvečera byla také demonstrace aktuálně rostoucích hub.
Jakoby symbolicky se tu loučila uplynulá zima s neodvratně nastupujícím jarem.
Aktuálně odcházející zimu prezentovala penízovka sametonohá - Flammulina velutipes , X.-IV., rostoucí v chladných obdobích na odumírajícím či mrtvém dřevě listnáčů, zejména na jeho pahýlech a pařezech.
Současné předjaří zastupovala (opět staronově pojmenovaná) urnička kráterová - Urnula craterium, II.- IV., po jistou dobu v minulosti uváděná jako zvoneček pohárkovitý. Vzácně roste na tlejících větví, kořenech a zbytcích dřeva listnáčů, zejména jilmů a lísky, v teplejších oblastech.
Soutěžní osvěta - 2013 - 7. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 2.3.2013
1. Jaký je český název a jedlost této jarní houby, kterou podle atlasu jistě každý znáte, ale jen málo kdo z vás má to štěstí ji v přírodě běžně nacházet?
kresba: Antonín Bielich, 2002
2. Napište český a slovenský název této vytrvalé bahenní rostliny. Určete, zda se používá se k přípravě bylinného léčivého čaje, nebo je jedovatá?
3. Pojmenujte česky a latinsky houbu v detailu, ohodnoťte její jedlost, definujte její chuť.
Vítejte v sedmém kole naší malé soutěžní osvěty o symbolické ceny. Zima polevuje na všech frontách, jak by ne, už je tu březen.
V našich nejteplejších oblastech se už nyní neodvratně zakládá na první jarní houby. Například kačenky české vyrůstají v příznivých letech už kolem MDŽ, (kdo z pamětníků by mohl neznati svátek dne žen, který slavili zejména muži)…
Děkujeme za všechny vaše dosavadní odpovědi.
Jak jste správně vypozorovali, příští kolo vás čeká opět za týden v sobotu…
Otázky a správné odpovědi ze šestého kola:
1.uveďte český, slovenský a latinský název a jedlost méně známé houby na obrázku
(rudoušek uťatý-machovec obyčajný-Rhodocybe gemina, jedlý)
2.napište český a latinský název této vytrvalé, voskově žlutavě hnědé, nezelené byliny stinných lesů a křovin. Vysvětlete pojem (nezelená).
(hlístník hnízdák-Neottia nidus avis, bez schopnosti fotosyntetické asimilace alias tvorby chlorofylové listové zeleně, běžné u většiny ostatních rostlin)
3.napište český a latinský název houby v detailu, určete její jedlost a definujte chuť její dužniny
(hřib kříšť – Boletus calopus, nejedlý, hořká)
Ojoj!… Obratem se projevilo, že v minulém kole jsme pozvedli úroveň nároků na vaše vědomosti.
Počet správných odpovědí poněkud prořídl.
O to více si važte svých vědomostí vy, kteří jste uspěli.
Ovšem, ani v dalších kolech neslevíme a důkladně prověříme vaše znalosti.
Je k vaší cti, že se vás do soutěže zapojuje stále víc a hlavně, že se nezdráháte tipovat alias odpovídat i v případě, že si nejste vždy zcela jisti.
Šťastným vylosovaným a vítězem šestého kola se stává:
Ladislav Špeta, 695 01 Hodonín
A vy ostatní, jako obvykle, pokračujte. Pracujete na sobě a na zdokonalení vašich znalostí, které už za nedlouho prověříte v jarním terénu.
Nadále se těšíme, že k soutěžícím v sedmém i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, kteří zatím jen okukujete a váháte se zapojit, či jste jen příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi nám zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více o cenách se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI
Radost i poučení přeje
Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 9 - Houbohubky
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 1.3.2013
ke stažení:
ve formátu
Powerpoint
Soutěžní osvěta - 2013 - 6. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 23.2.2013
1. uveďte český, slovenský a latinský název a jedlost méně známé houby na obrázku
2. napište český a latinský název této vytrvalé, voskově žlutavě hnědé, nezelené byliny stinných lesů a křovin. Vysvětlete pojem (nezelená bylina).
3. napište český a latinský název houby v detailu, určete její jedlost a definujte chuť dužniny
foto: Jiří Burel – fotosoutěž ČMS
Vítejte v šestém kole malé soutěžní osvěty o ceny. Zima se zatím nechce dát, konečně, kdy jindy, než právě teď. Už se jí to ale krátí.
Děkujeme za všechny vaše dosavadní odpovědi.
Otázky a správné odpovědi z pátého kola:
1.uveďte český a slovenský název a jedlost houby na obrázku, jejíž starší lidové jméno je (vráskovec)
(sluka svraskalá – pašupinovka obyčajná, jedlá)
2.jaký je latinský název stromu, kterému patří tyto šištice, u šištic uveďte pohlaví, u stromu čeleď
(Larix decidua, samičí šištice, borovicovité)
3.napište český a latinský název výskytem vzácnější houby v detailu, mající hojně vidlené lupeny
(lupenopórka červenožlutá - Phylloporus pelletieri)
Jak je vidět z vašich, vesměs správných odpovědí, kterých I valem přibývá, nebude od věci zvýšit laťku nároků na vaše znalosti. To se v náznaku sice již stalo v případě třetí otázky skončeného kola, ale kupodivu právě zde jste všichni odpověděli bezchybně. Je vidět, že o houbách leccos víte a zasluhujete pochvalu.
Šťastnou vylosovanou a vítězkou pátého kola se stává:
Ďurišová Jana, 417 42 Krupka
A vy ostatní, jako obvykle, neumdlévejte ve své chvályhodné píli. Pokud se na vás neusměje štěstí hned při dalším slosování, pak práce, kterou věnujete vyhledání správných odpovědí v naší soutěži, budou každopádně užitečným počinem při dalším zdokonalení vašich vědomostí.
Těšíme se, že k soutěžícím v pátém i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více o cenách se dozvíte v příloze:
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 8 - Houbařovy závitky
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 22.2.2013
ke stažení:
ve formátu
Powerpoint
Nejen o cenách zmrazených hub …
Houby
Aleš Vít, 22.2.2013
výběr zmrazených hub z nabídky MAKRO
demo foto: AV
Pro zajímavost uvádíme velkoobchodní ceny průmyslově zpracovaných, v tomto případě mrazených hub z obchodní nabídky MAKRO. Inspirace pro vás, kteří se zaobíráte myšlenkou věnovat se v nastávajícím roce sběrem volně rostoucích hub pro výkup.
V případě, že se chystáte sami k uvádění volně rostoucích hub do oběhu, jako k příležitosti přivydělat si při pobytu na čerstvém vzduchu i nějakou tu korunu, dodáváme, že zkoušky ze základních znalostí hub se pozvolna blíží.
Bližší informace k vykonání zkoušky vám poskytnou krajské hygienické stanice.
Přípravu na tuto zkoušku vám umožní letošní jarní pražská dvoudílná přednáška ČMS (18. a 25. 3.) s názvem Tržní houby I. a II. (viz program přednášek JARO 2013).
Níže uvedená balení zmrazených hub pocházejí od různých výrobců a ceny za jednotlivá balení jsou včetně DPH:
Volně rostoucí houby:
1000 g, směs hub, 84,-, 90,- Kč
900 g, Krakonošská směs, 163,- Kč
900 g, směs hřibů, 215,- Kč
1000 g, směs hřibů, 271,- Kč
750 g, hřib smrkový, 290,- Kč
900 g, hřib hnědý, 184,- Kč
1000 g, liška obecná, 310,- Kč
1000 g, klouzek obecný-kostky, 110,- Kč
Pro úplnost – pěstované houby:
1000 g, hlíva ústřičná, 85,- Kč
1000 g, žampiony bílé-celé, 76,-, 86,- Kč
2500 g, žampiony bílé-krájené (kousky), 175,- Kč
2500 g, žampiony bílé-krájené (plátky), 93,- Kč
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 7 - Hlíva z pěstírny
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 15.2.2013
ve formátu
Powerpoint
Soutěžní osvěta - 2013 - 5. kolo
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 15.2.2013
1. uveďte český a slovenský název a jedlost houby na obrázku, jejíž starší lidové jméno je (vráskovec)
kresba: Rudolf Vejrych, 1933, Houby na dopisnicích I.
2. jaký je latinský název stromu, kterému patří tyto lilavě červenavé šištice, u šištic uveďte pohlaví, u stromu čeleď
3. napište český a latinský název této výskytem vzácnější houby v detailu, mající hojně vidlené lupeny
foto: Jana Stašková – fotosoutěž ČMS
Vítejte v zasněženém, pátém kole malé soutěžní osvěty o ceny. Děkujeme za vaše minulé odpovědi, až na nějaké ty drobnosti jste byli opět výborní.
Otázky a správné odpovědi ze čtvrtého kola:
1.uveďte český a latinský název těchto chutných dřevních a trsnatě rostoucích hub, známých v Jizerských horách pod lidovým názvem „voňata“
(opeňka měnlivá – Kuehneromyces mutabilis)
2.jaký je český a latinský název této ozdobné vzácnější byliny listnatých hájů a křovin, rostoucí v teplejších oblastech?
(medovník meduňkolistý, velekvětý - Melittis melissophyllum)
3.napište český a slovenský název houby v detailu a uveďte, jakým postupným zbarvením prochází její dužnina na řezu?
(šiškovec černý, alias šiškovitý – šiškovec šupinatý, od růžové po červenou a později zčerná)
Šťastným vylosovaným a vítězem se tentokrát stává:
Martin Valent, 272 00 Kladno
Vy ostatní neumdlévejte ve své chvályhodné píli a věřte, že i vaše správná odpověď bude oceněna v některém z dalších losování.
A nyní už pozorně vysledujte zadání dalšího soutěžního kola.
Těšíme se, že k soutěžícím v pátém i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.
Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:
Více se dozvíte v příloze:
Radost i poučení přeje Vaše e-redakce
Strana 33 / 55, články 321 - 330 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >