Strana 29 / 55, články 281 - 290 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 15.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
- 12.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
- 11.6.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z pondělní pražské přednášky o houbách
- 11.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 21 - Rychlý salát z prvních "babek"
- 28.5.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z akce Českým krasem za Hagenem
- 28.5.2013 Houby / Růst hub Houby nyní rostou...
- 21.5.2013 Houby / Růst hub Růst hub v posledních dnech
- 17.5.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 20 - Smrže a nádivka 2x jinak
- 17.5.2013 Houby / Růst hub Další z jarních hub – terčovnice síťnatá
- 13.5.2013 Aktuality Zkoušky ze základních znalostí hub 2013
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 15.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 12.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z pondělní pražské přednášky o houbách
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 11.6.2013
ze včerejšího přednáškového podvečera
hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá
černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!
pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření
vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!
Zatímco minulá přednáška ČMS se z důvodu uzavření pražských škol v rámci povodňové situace nekonala, včera byla přednášková místnost v SOUO v Belgické č. 29 opět zaplněná do posledního místa.
Jakpak ne, na pořadu totiž byla předposlední letošní jarní přednáška v podání J. Landy, s názvem „Houby pěti kontinentů".
Projekční plocha se jen hemžila rozmanitými a pestrobarevnými zástupci mykoflóry, které jsou ke spatření na vybraných lokalitách napříč naší "Modrou planetou".
Všemu předcházela obvyklá houbařská osvěta, spočívající v bližším výkladu k doneseným čerstvým houbám, které přinesli četní účastníci, aby se o nich dozvědeli více.
Sešlo se odhadem na několik desítek druhů hub.
Objevila se tu mj. všem dobře známá hadovka smrdutá, kterou v lese cítíte dřív, než ji uvidíte. Ta je ve stádiu vajíčka jedlou houbou. Podotýkáme, že nikoli ve všech, nýbrž jen ve vybraných kuchyňských úpravách.
Další, sice také jedlou, ale méně známou a z důvodu jejího uvedení v Červeném seznamu hub ke sběru pro kuchyňské upotřebení nedoporučovanou houbou, je černorosol chrupavčitý. Roste nehojně, zejména na lípách. Bez něj se v kuchyni jistě obejdete a raději ho chraňte!
Pokud v kuchyni používáte pestřec, ať již čerstvý či usušený, případně umletý, pak to čiňte jen v opravdu malých dávkách, odpovídajících používání dochucovacích prostředků. Špetka či plátek této houby ochutí a příjemně provoní každou polévku, omáčku i nádivku. Tak, jak ho vidíte na řezu, je pestřec k použití nejvhodnější. Nepožívejte jeho již zčernalé, vatovitě troupelnaté a měkké plodnice, ty nejsou k ničemu.
Nezapomeňte, že rostou jedovaté houby! Je právě čas dát si pozor na vláknici začervenalou alias Patouillardovu. Je nepříjemně a silně jedovatá a znát by ji měli především ti, kdo si ještě nejsou zcela jisti při sběru čirůvky májovky. Růst obou zmíněných druhů se časově prolíná. Na včerejší přednášce byly k vidění obě dvě.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 21 - Rychlý salát z prvních "babek"
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z akce Českým krasem za Hagenem
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 28.5.2013
ani přeháňky neubraly na zájmu účastníků o houbařskou osvětu
krasavec flóry Českého krasu, vstavač nachový - Orchis purpurea
vodní hladina lomu Malá Amerika pohledem ze štoly
foto: L. Vavrdová
užitečná informace související s houbařskou osvětou
foto: L. Vavrdová
Na okraj pro ty z vás, kteří netušíte, kdo je-byl Hans Hagen. Mimoto je tohle jméno spojeno s každoroční jarní akcí EDCHÚ.
Soudě podle počtu účastníků letošního ročníku, neubral ani déšť nic na tom, aby se zájemci vydali na cestu o několika zajímavých a poučných zastaveních. Všichni ti, kdo vedou sami sebe i své blízké k aktivnímu způsobu využívání volného času, si opět přišli na své.
Na trase tohoto turistického, vlastivědně poznávacího výšlapu, byla na každém kroku k vidění jedinečná a mnohdy vzácná jarní květena.
Zřejmě jen málokdo si odřekl navštívit i jedno z míst, kam veřejnost běžně nemá přístup, a sice do labyrintu štol, vytvořených těžbou vápence v dnes již bývalých lomech v okolí Mořiny nedaleko Karlštejna.
Na stanovišti u lomu Školka (známého více pod jménem Malá Amerika), provádí již po léta houbařskou osvětu Česká mykologická společnost. Seznamuje příchozí s jarním aspektem zdejších rostoucích hub, podmínkami chování houbařů v chráněných územích a v rámci prevence otrav jedovatými houbami zde vystavuje i podává výklad k tabulím s vyobrazením zdraví a životu nebezpečných druhů hub.
O užitečnosti takového projektu svědčí mj. i pozdrav a osobní dojmy, které nám poslala jedna z účastnic akce. Připojila k nim odkaz na snímky, které při akci pořídila a píše:
Zdrávi došli :-) posílám odkaz na fotky z dnešní opravdu povedené akce, ať z toho taky něco máte :-) Prodloužila jsem si výlet „pešo“ až do Srbska na vlak, celkem tedy něco málo přes 20 km. Posílám pozdrav všem zúčastněným mykologům a díky…
Ludmila Vavrdová
Houby nyní rostou...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 28.5.2013
čapulka bahenní - Mitrula paludosa
foto: Jiří Laštůvka
hřib dutonohý - Boletinus cavipes, jedlý, tržní druh
foto: Jiří Laštůvka
klouzek sličný - Suillus grevillei, jedlý, tržní druh
foto: Jiří Laštůvka
hřib dubový – Boletus reticulatus, jedlý, tržní druh
foto: Ladislav Špeta
kozák topolový – Leccinum duriusculum, jedlý
foto: Ladislav Špeta
hřib koloděj – Boletus luridus, jedlý, tržní druh
foto: Ladislav Špeta
muchomůrka pošvatá – Amanita vaginata, jedlá
foto: Ladislav Špeta
pečárka ovčí – Agaricus arvensis, jedlá
foto: Daniel Stifter
hřib borový - Boletus pinophilus, jedlý, tržní druh (pouze z dovozu), u nás vzácnější, považovaný za zranitelný druh
foto: Marek Smetana
hřib bronzový - Boletus aereus, jedlý, vzácnější, považovaný za zranitelný druh
foto: Marek Smetana
polnička raná - Agricola praecox, jedlá
foto: Zdeněk Hájek
hrib kovář - Boletus luridiformis a kozák březový - Leccinum scabrum, oba jedlé, tržní druhy
foto: Anna Břečková
křemenáč březový - Leccinum versipelle, jedlý, tržní druh,
foto: Aleš Vít
kališník běločerný – Helvella leucomelaena, vzácnější, považovaný za ohrožený druh
foto: Bohumil Bušek
aktuální stav růstu hub v některých českých lesích, možná, že i ve vašem okolí…
Ano, houby rostou naplno a vaše příspěvky se na nás jen sypou.
Máme radost z toho, že se dělíte o své snímky i zprávy z míst nálezů i s ostatními návštěvníky našich spolkových stránek. Sdělované i přijímané potěšení se tak násobí.
Přestože je teprve poslední dekáda května, houby se rozrostly napříč všemi kraji do pestré druhové palety.
Z Hlinecka informuje a snímky posílá z tamního MK přítel Jiří Laštůvka.
Ze současné mykoflóry hřibovitých druhů roste v této části Vysočiny hřib dubový, borový, kovář a koloděj, křemenáč březový, suchohřib žlutomasý (babka), hřib dutonohý a klouzek sličný. Z dalších hub tu roste řasnatka krátkonohá a čapulka bahenní.
Za zmínku při této příležitosti stojí informace, že právě v Hlinsku se letos ve dnech 14. – 16. září uskuteční Celostátní výstava hub.
Že houby rostou i na jižní Moravě, a také zde jsou dobří myko fotografové, o tom svědčí snímky přítele Ladi Špety z MK Ratíškovice, které pořídil na Pálavě.
Aktuálně tam roste hřib dubový, hřib koloděj, kozák topolový, žampiony (pečárky) mnoha druhů, holubinka namodralá, lesklokorka lesklá, muchomůrka růžovka, hřib žlutomasý (babka) a také muchomůrka pošvatá.
I z dalších míst se přihlásili naši přispěvatelé, aby připomněli, že také u nich už houby rostou.
Z obdržených snímků vybíráme pro jejich velký počet jen některé.
Mezi jinými jsou to hřib dubový, kovář, křemenáč a kozák březový a po hořkých mandlích vonící pečárka ovčí, to vše nalezl Daniel Stifter v okolí Zbraslavic .
Dále hřiby borový a bronzový, které zaznamenal Marek Smetana z obnoveného MK Nivnice. V obou případech jde o druhy vedené v Červeném seznamu hub ČR v kategorii VU (vulnerable) jako zranitelný druh, zasluhující pozornost a ochranu.
Snímky polničky rané, hřiba kováře, penízovky dubové a hnojníku dřevního nám poslal Zdeněk Hájek z Plzně.
První hřibovité druhy sbírala na zahradě u rodinného domku v jizerskohorských Bohdalovicích Anna Břečková. Během roku ji zde vyrůstá spousta jedlých hub a k nejčasnějším patří hřib kovář a kozák březový. Za zmínku stojí, že v nedalekém lese už je připraveno na oblíbené březové křemenáče.
Hned z několika míst je letos hlášen vzácnější kališník běločerný na snímku Bohuslava Buška z MK Praha. Tento druh je uveden v Červeném seznamu hub (makromycetů) ČR v kategorii EN (endangered) jako ohrožený druh, zasluhující naši pozornost a ochranu.
Bez ohledu na to, že se nedostává na všechny vaše obrázky, oceňujeme a vážíme si toho, že stále větší počet houbařů si s sebou do přírody bere „foťák“, neváhá k výsledkům svého snažení připojit krátký příběh či jen pár základních informací a poslat je k nám do redakce.
Jistě, existuje pokročilejší foto technika, avšak podotýkáme, že je dnes samozřejmé pořizovat kvalitní snímky hub také převážnou většinou běžných „digiťáků“.
Nepropásněte takovou příležitost a vaše zdařilé snímky nám posílejte i nadále v průběhu celé houbařské sezóny na redakce.webu@myko.cz
Rádi je budeme publikovat na zdejších stránkách.
Těšte se společně s námi ze současného růstu jedlých hub a pamatujte na ně i v kuchyni.
Podělte se o recepty houbových jídel, které máte nejraději, abychom jimi rozmnožili obsah našeho fotoreceptária.
Vaše e-redakce
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Růst hub v posledních dnech
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 21.5.2013
závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum, jedlá
čepičatka bezpórá – Pholiotina aporos
foto: Zdeněk Hájek
sírovec žlutooranžový – Laetiporus sulphureus, *jedlý
foto: Zdeněk Havrda
hřib dubový – Boletus aestivalis, jedlý, tržní druh
foto: Renáta Koneski
hřib žlutomasý (babka) – Xerocomellus chrysenteron, jedlý, se svým nálezcem
foto: Zdeněk Nagovský
Houby už rostou v bohatém druhovém složení.
Do ústřední houbařské poradny v Karmelitské 14 v Praze 1 pilně docházejí zájemci o určení hub a zápisy v knize nálezů se utěšeně množí.
Ne jinak je tomu při vaší čilé korespondenci s naší elektronickou poradnou. Některé vaše autorské snímky, podle kterých se domáháte určení hub, mají sice k dokonalosti ještě daleko (polepšete se), ale i tak stojí za pracovníky poradny od počátku roku už značný kus užitečné práce.
V tuto dobu již pro letošek končí růst smržů.
Pozvolna slábne růst závojenky podtrnky a čirůvky májovky. Tyto houby už jsou z převážné části napadené larvami hmyzu.
V lesoparcích a na vlhčích zatravněných plochách vyrůstají nejrůznější drobnější houby. Jedna z nich, čepičatka bezpórá, k nám přišla na snímku plzeňského přispěvatele těchto stránek Zdeňka Hájka.
Do naší elektronické poradny se s dotazem na potvrzení správnosti svého nálezu obrátil Zdeněk Havrda, který tenhle pěkný a navíc *jedlý (ovšem jen pokud je zcela čerstvý a šťavnatý) sírovec žlutooranžový, nachází na vrbě již druhým rokem.
Nelze ani při nejlepší vůli vyjmenovat všechny další běžné druhy, které již může potkat v tyto dny pozorný houbař při svých cestách přírodou.
Za zmínku určitě stojí, že nikoli jen ojediněle už rostou i hřibovité houby.
Mimo raný hřib kovář (modrák), první klouzky a křemenáče se ve více krajích hojněji objevuje hřib dubový. O svou radost při jeho nálezu v Brdech se s vámi dělí Renáta Koneski.
Ukázka hřibu žlutomasého je z Ďáblického háje. Podle spolkového odznaku na klobouku je patrné, že z jeho nálezu se těší jeden z mladých členů naší společnosti, Zdeněk Nagovský junior.
Vypravit se do přírody, třeba už hned o příštím víkendu, to by po zhlédnutí vašich snímků aktuálně rostoucích hub mělo být dobrou motivací i pro ostatní z vás, kteří si obvykle ponejprv zahoubaříte až v průběhu letní dovolené.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 20 - Smrže a nádivka 2x jinak
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 17.5.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint
Další z jarních hub – terčovnice síťnatá
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 17.5.2013
Na vrcholu svého růstu je v těchto dnech terčovnice síťnatá – Disciotis venosa.
Tato vřeckatá houba se vyskytuje zpravidla jen zřídkavě, pouze na vhodných místech se objevuje v hojnějším počtu plodnic. Tak tomu bývá v bylinném porostu, např. kolem potoků ve vlhčích lužních lesích, kde tou dobou rostou i další druhy jarních hub. Terčovnice často vyrůstá v přítomnosti devětsilu lékařského – Petasites hybridus (P. officinalis).
Nepatří mezi jedovaté ani vyloženě nejedlé houby, ale ke kuchyňské úpravě příliš neláká, ani ji nelze k jídlu doporučit, neboť je mj. cítit po chlóru.
V rámci houbařské osvěty je navíc třeba vědět, že terčovnice síťnatá je vedena v Červeném seznamu hub (makromycetů) ČR v kategorii EN (endangered), jako ohrožený druh. I z tohoto důvodu ji běžně nesbírejte. Naopak, dbejte o její, ničím nerušený růst, vč. ochrany místa jejího výskytu.
Zkoušky ze základních znalostí hub 2013
Aktuality
Aleš Vít, 13.5.2013
Jako každoročně, i letos proběhnou zkoušky ze základních znalostí hub, určené nejen pro zájemce o jejich uvádění do oběhu (dříve tržní prodej).
Zkouška je určena zájemcům v celé ČR a koná se zpravidla u místně příslušné KHS.
Seznam hygienických stanic najdete ZDE:
Zkoušky pro zájemce z Prahy a ze Středočeského kraje proběhnou v Hygienické stanici hl. m. Prahy v Rytířské 12, v Praze 1 a v Krajské hygienické stanici Středočeského kraje se sídlem v Praze-Novém Městě, v Dittrichově ulici 17.
TENTO ROK SE ZKOUŠKY NA OBOU ZMÍNĚNÝCH MÍSTECH USKUTEČNÍ VE SHODNÝCH TERMÍNECH
První kolo proběhne ve zmíněných institucích ve středu 22. 5. 2013 od 10 hodin.
Druhé zkoušky (v případě přihlášení zájemců), pak ve středu, 5. 6. 2013 opět od 10 hodin.
Kromě splnění formálních náležitostí pro konání zkoušky absolvují všichni účastníci nejprve orientační písemný test. Po úspěšném zvládnutí více než 2/3 jeho otázek pak přistoupí k ověření svých praktických znalostí o houbách.
Bližší informace o podmínkách účasti při uvedené zkoušce získáte kontaktováním příslušných KHS, případně i doptáním v České mykologické společnosti na adrese sekretariat@myko.cz
Strana 29 / 55, články 281 - 290 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >