Strana 29 / 56, články 281 - 290 / 552
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >
- 20.8.2013
Houby / Růst hub
Pozdrav z Držkova…
- 12.8.2013
O společnosti / Zprávy
Připravujeme celobarevnou podobu časopisu
- 23.7.2013
Houby / Růst hub
Z před víkendu na Hlinecku…
- 16.7.2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Houbařské besedy v přírodě
- 28.6.2013
Houby / Fotoreceptárium
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena
- 15.6.2013
Houby / Fotoreceptárium
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
- 12.6.2013
Houby / Fotoreceptárium
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
- 11.6.2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Z pondělní pražské přednášky o houbách
- 11.6.2013
Houby / Fotoreceptárium
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 21 - Rychlý salát z prvních "babek"
- 28.5.2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Z akce Českým krasem za Hagenem
Pozdrav z Držkova…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 20.8.2013

holubinka mandlová – Russula vesca, jedlá, tržní druh

letní směs hub z lesů kolem Držkova

houby zapečené v bramborech
Také lesy v Jizerských horách a v nich především vlhčí partie kolem pramenišť a potoků se pozvolna probouzejí.
Hřibovité druhy rostou zatím jen poskrovnu; mezi nimi ponejvíce hřib kovář a hřib obecný.
O něco více rostou holubinky, zejména chutná holubinka mandlová.
Z dalších jedlých druhů tu lze najít lišku obecnou a ryzce syrovinku. Patrná je tu aktuální absence výskytu oblíbené muchomůrky růžovky.
Z běžně nejedlých druhů roste hojně penízovka širokolupenná a za nejedním pařezem svítí krásnorůžek lepkavý.
Jedovaté druhy, ani další houby zde t.č. prakticky zatím ještě nerostou.
Na plné koše to ve zdejších lesích zatím ještě nevypadá, ovšem i ze skromného úlovku lze připravit nějakou tu místní dobrotu.
Připravujeme celobarevnou podobu časopisu
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 12.8.2013

Z historie vydávání časopisu České mykologické společnosti
Vážení čtenáři,
Mykologický sborník, časopis českých houbařů, vychází nepřetržitě již od roku 1919. Po mnoho desítek let přináší radost a poučení generacím zájemců o rozmanitý svět hub a zná ho nejeden houbař.
Nově připravujeme c e l o b a r e v n é vydávání tohoto časopisu, který by měl o jednu dimenzi pohled na houby rozšířit. Nejen v souvislosti s tím vám nabízíme autorský prostor při tvorbě jeho dalšího obsahu.
Uvítáme Vaše články zpracované do podoby krátkých sdělení, příběhů či poznatků a zkušeností vyplývajících z vašeho zájmu o houby.
Pište nám na nejrůznější témata související s mykologií, houbami a houbařením a nezapomeňte své příspěvky doplnit o zajímavé a povedené snímky, vždy v co nejlepším možném rozlišení.
Redakce časopisu se bude Vašim příspěvkům průběžně věnovat, aby informace v nich obsažené byly náležitě využity. Vybraná témata po jejich redakčním zpracování připravíme do tisku. Další, zejména termínově aktuální zprávy, uveřejníme na internetových stránkách www.myko.cz
Vaše příspěvky nám průběžně zasílejte na adresu
Těšíme se na vzájemnou spolupráci s vámi…
Redakční rada České mykologické společnosti
Z před víkendu na Hlinecku…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 23.7.2013

hřib borový – Boletus pinophilus, jedlý, tržní druh, ovšem toliko původem z dovozu

hřib kříšť – Boletus calopus, nejedlý, hořký

pro kuchyni houby aktuálně rostou, i když jen na vybraných místech
Letošní Celostátní výstava hub se bude konat v Hlinsku. Některé náležitostí tedy nebylo od věci projednat už v předstihu, a to přímo při houbařské vycházce (ve čtvrtek 18.7.) v tamních lesích. A sice za doprovodu člena pořadatelského týmu z MK Hlinsko, Jiřího Laštůvky. Zájemci o houby ho znají spíš pod nickem Kudláček a navštěvují jeho houbařské stránky http://www.kudlacek.estranky.cz/
Pokud jde o současný sortiment růstu hub v této části Vysočiny, ten na tom není aktuálně o mnoho lépe, než jak je tomu jinde po republice. Houbaři bez místní orientace tu nenajdou prakticky nic a houby zde rostou jen na vybraných místech.
Ovšem, kde se tu houby dají najít, tam to stojí opravdu zato. Z nálezů převážně mladých, svěžích a zdravých jedlých druhů rostou křemenáč březový, krvavý a smrkový, kozák březový, hřib obecný, borový, hnědý a nachovýtrusý, liška obecná, muchomůrka růžovka a šedivka. Z nejedlých druhů např. hřib kříšť a z jedovatých muchomůrka slámožlutá. Drobnější terestrické druhy jsou naproti tomu již značně poznamenány suchem, nebo vymizely vůbec.
Při současném panujícím vedru a suchu to i na Hlinecku, dle přítele Laštůvky, ani s ostatními houbami nebude v následujících dnech o mnoho lepší.
Houbařské besedy v přírodě
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 16.7.2013

přednáška o houbách nejblíže lesu, v táborové jídelně

ze zvídavých dotazů a povídání o houbách a houbaření
Probíhající školní prázdniny jsou vhodným obdobím pro pořádání osvětových houbařských besed, diskuzí a přednášek pro děti na letních táborech. Vždyť táboření se děje, pokud ne přímo, pak tedy alespoň (řečeno slovy klasika), v dosahu lesů, vod a strání.
Pokud houby tou dobou rostou, pak postačí jediná vycházka do terénu, aby se rozmanitých hub sešlo dost na libovolně dlouhé povídání.
Jedno z vybraných míst, které zástupci České mykologické společnosti letos až doposud navštívili, je letní tábor u rybníka Borečov na Mladoboleslavsku.
Celkem bylo určeno na několik desítek v místě rostoucích hub. Pro všechny zúčastněné to bylo příjemné a poučné odpoledne na téma zajímavostí kolem přírody, hub a houbaření.
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 28.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 15.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 12.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z pondělní pražské přednášky o houbách
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 11.6.2013

ze včerejšího přednáškového podvečera

hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá

černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!

pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření

vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!
Zatímco minulá přednáška ČMS se z důvodu uzavření pražských škol v rámci povodňové situace nekonala, včera byla přednášková místnost v SOUO v Belgické č. 29 opět zaplněná do posledního místa.
Jakpak ne, na pořadu totiž byla předposlední letošní jarní přednáška v podání J. Landy, s názvem „Houby pěti kontinentů".
Projekční plocha se jen hemžila rozmanitými a pestrobarevnými zástupci mykoflóry, které jsou ke spatření na vybraných lokalitách napříč naší "Modrou planetou".
Všemu předcházela obvyklá houbařská osvěta, spočívající v bližším výkladu k doneseným čerstvým houbám, které přinesli četní účastníci, aby se o nich dozvědeli více.
Sešlo se odhadem na několik desítek druhů hub.
Objevila se tu mj. všem dobře známá hadovka smrdutá, kterou v lese cítíte dřív, než ji uvidíte. Ta je ve stádiu vajíčka jedlou houbou. Podotýkáme, že nikoli ve všech, nýbrž jen ve vybraných kuchyňských úpravách.
Další, sice také jedlou, ale méně známou a z důvodu jejího uvedení v Červeném seznamu hub ke sběru pro kuchyňské upotřebení nedoporučovanou houbou, je černorosol chrupavčitý. Roste nehojně, zejména na lípách. Bez něj se v kuchyni jistě obejdete a raději ho chraňte!
Pokud v kuchyni používáte pestřec, ať již čerstvý či usušený, případně umletý, pak to čiňte jen v opravdu malých dávkách, odpovídajících používání dochucovacích prostředků. Špetka či plátek této houby ochutí a příjemně provoní každou polévku, omáčku i nádivku. Tak, jak ho vidíte na řezu, je pestřec k použití nejvhodnější. Nepožívejte jeho již zčernalé, vatovitě troupelnaté a měkké plodnice, ty nejsou k ničemu.
Nezapomeňte, že rostou jedovaté houby! Je právě čas dát si pozor na vláknici začervenalou alias Patouillardovu. Je nepříjemně a silně jedovatá a znát by ji měli především ti, kdo si ještě nejsou zcela jisti při sběru čirůvky májovky. Růst obou zmíněných druhů se časově prolíná. Na včerejší přednášce byly k vidění obě dvě.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 21 - Rychlý salát z prvních "babek"
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z akce Českým krasem za Hagenem
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 28.5.2013

ani přeháňky neubraly na zájmu účastníků o houbařskou osvětu

krasavec flóry Českého krasu, vstavač nachový - Orchis purpurea

vodní hladina lomu Malá Amerika pohledem ze štoly
foto: L. Vavrdová

užitečná informace související s houbařskou osvětou
foto: L. Vavrdová
Na okraj pro ty z vás, kteří netušíte, kdo je-byl Hans Hagen. Mimoto je tohle jméno spojeno s každoroční jarní akcí EDCHÚ.
Soudě podle počtu účastníků letošního ročníku, neubral ani déšť nic na tom, aby se zájemci vydali na cestu o několika zajímavých a poučných zastaveních. Všichni ti, kdo vedou sami sebe i své blízké k aktivnímu způsobu využívání volného času, si opět přišli na své.
Na trase tohoto turistického, vlastivědně poznávacího výšlapu, byla na každém kroku k vidění jedinečná a mnohdy vzácná jarní květena.
Zřejmě jen málokdo si odřekl navštívit i jedno z míst, kam veřejnost běžně nemá přístup, a sice do labyrintu štol, vytvořených těžbou vápence v dnes již bývalých lomech v okolí Mořiny nedaleko Karlštejna.
Na stanovišti u lomu Školka (známého více pod jménem Malá Amerika), provádí již po léta houbařskou osvětu Česká mykologická společnost. Seznamuje příchozí s jarním aspektem zdejších rostoucích hub, podmínkami chování houbařů v chráněných územích a v rámci prevence otrav jedovatými houbami zde vystavuje i podává výklad k tabulím s vyobrazením zdraví a životu nebezpečných druhů hub.
O užitečnosti takového projektu svědčí mj. i pozdrav a osobní dojmy, které nám poslala jedna z účastnic akce. Připojila k nim odkaz na snímky, které při akci pořídila a píše:
Zdrávi došli :-) posílám odkaz na fotky z dnešní opravdu povedené akce, ať z toho taky něco máte :-) Prodloužila jsem si výlet „pešo“ až do Srbska na vlak, celkem tedy něco málo přes 20 km. Posílám pozdrav všem zúčastněným mykologům a díky…
Ludmila Vavrdová
Strana 29 / 56, články 281 - 290 / 552
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >