Strana 29 / 56, články 281 - 290 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >
- 12.8.2013 O společnosti / Zprávy Připravujeme celobarevnou podobu časopisu
- 23.7.2013 Houby / Růst hub Z před víkendu na Hlinecku…
- 16.7.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Houbařské besedy v přírodě
- 28.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena
- 15.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
- 12.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
- 11.6.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z pondělní pražské přednášky o houbách
- 11.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 21 - Rychlý salát z prvních "babek"
- 28.5.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z akce Českým krasem za Hagenem
- 28.5.2013 Houby / Růst hub Houby nyní rostou...
Připravujeme celobarevnou podobu časopisu
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 12.8.2013
Z historie vydávání časopisu České mykologické společnosti
Vážení čtenáři,
Mykologický sborník, časopis českých houbařů, vychází nepřetržitě již od roku 1919. Po mnoho desítek let přináší radost a poučení generacím zájemců o rozmanitý svět hub a zná ho nejeden houbař.
Nově připravujeme c e l o b a r e v n é vydávání tohoto časopisu, který by měl o jednu dimenzi pohled na houby rozšířit. Nejen v souvislosti s tím vám nabízíme autorský prostor při tvorbě jeho dalšího obsahu.
Uvítáme Vaše články zpracované do podoby krátkých sdělení, příběhů či poznatků a zkušeností vyplývajících z vašeho zájmu o houby.
Pište nám na nejrůznější témata související s mykologií, houbami a houbařením a nezapomeňte své příspěvky doplnit o zajímavé a povedené snímky, vždy v co nejlepším možném rozlišení.
Redakce časopisu se bude Vašim příspěvkům průběžně věnovat, aby informace v nich obsažené byly náležitě využity. Vybraná témata po jejich redakčním zpracování připravíme do tisku. Další, zejména termínově aktuální zprávy, uveřejníme na internetových stránkách www.myko.cz
Vaše příspěvky nám průběžně zasílejte na adresu
Těšíme se na vzájemnou spolupráci s vámi…
Redakční rada České mykologické společnosti
Z před víkendu na Hlinecku…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 23.7.2013
hřib borový – Boletus pinophilus, jedlý, tržní druh, ovšem toliko původem z dovozu
hřib kříšť – Boletus calopus, nejedlý, hořký
pro kuchyni houby aktuálně rostou, i když jen na vybraných místech
Letošní Celostátní výstava hub se bude konat v Hlinsku. Některé náležitostí tedy nebylo od věci projednat už v předstihu, a to přímo při houbařské vycházce (ve čtvrtek 18.7.) v tamních lesích. A sice za doprovodu člena pořadatelského týmu z MK Hlinsko, Jiřího Laštůvky. Zájemci o houby ho znají spíš pod nickem Kudláček a navštěvují jeho houbařské stránky http://www.kudlacek.estranky.cz/
Pokud jde o současný sortiment růstu hub v této části Vysočiny, ten na tom není aktuálně o mnoho lépe, než jak je tomu jinde po republice. Houbaři bez místní orientace tu nenajdou prakticky nic a houby zde rostou jen na vybraných místech.
Ovšem, kde se tu houby dají najít, tam to stojí opravdu zato. Z nálezů převážně mladých, svěžích a zdravých jedlých druhů rostou křemenáč březový, krvavý a smrkový, kozák březový, hřib obecný, borový, hnědý a nachovýtrusý, liška obecná, muchomůrka růžovka a šedivka. Z nejedlých druhů např. hřib kříšť a z jedovatých muchomůrka slámožlutá. Drobnější terestrické druhy jsou naproti tomu již značně poznamenány suchem, nebo vymizely vůbec.
Při současném panujícím vedru a suchu to i na Hlinecku, dle přítele Laštůvky, ani s ostatními houbami nebude v následujících dnech o mnoho lepší.
Houbařské besedy v přírodě
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 16.7.2013
přednáška o houbách nejblíže lesu, v táborové jídelně
ze zvídavých dotazů a povídání o houbách a houbaření
Probíhající školní prázdniny jsou vhodným obdobím pro pořádání osvětových houbařských besed, diskuzí a přednášek pro děti na letních táborech. Vždyť táboření se děje, pokud ne přímo, pak tedy alespoň (řečeno slovy klasika), v dosahu lesů, vod a strání.
Pokud houby tou dobou rostou, pak postačí jediná vycházka do terénu, aby se rozmanitých hub sešlo dost na libovolně dlouhé povídání.
Jedno z vybraných míst, které zástupci České mykologické společnosti letos až doposud navštívili, je letní tábor u rybníka Borečov na Mladoboleslavsku.
Celkem bylo určeno na několik desítek v místě rostoucích hub. Pro všechny zúčastněné to bylo příjemné a poučné odpoledne na téma zajímavostí kolem přírody, hub a houbaření.
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 28.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 15.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 12.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z pondělní pražské přednášky o houbách
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 11.6.2013
ze včerejšího přednáškového podvečera
hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá
černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!
pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření
vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!
Zatímco minulá přednáška ČMS se z důvodu uzavření pražských škol v rámci povodňové situace nekonala, včera byla přednášková místnost v SOUO v Belgické č. 29 opět zaplněná do posledního místa.
Jakpak ne, na pořadu totiž byla předposlední letošní jarní přednáška v podání J. Landy, s názvem „Houby pěti kontinentů".
Projekční plocha se jen hemžila rozmanitými a pestrobarevnými zástupci mykoflóry, které jsou ke spatření na vybraných lokalitách napříč naší "Modrou planetou".
Všemu předcházela obvyklá houbařská osvěta, spočívající v bližším výkladu k doneseným čerstvým houbám, které přinesli četní účastníci, aby se o nich dozvědeli více.
Sešlo se odhadem na několik desítek druhů hub.
Objevila se tu mj. všem dobře známá hadovka smrdutá, kterou v lese cítíte dřív, než ji uvidíte. Ta je ve stádiu vajíčka jedlou houbou. Podotýkáme, že nikoli ve všech, nýbrž jen ve vybraných kuchyňských úpravách.
Další, sice také jedlou, ale méně známou a z důvodu jejího uvedení v Červeném seznamu hub ke sběru pro kuchyňské upotřebení nedoporučovanou houbou, je černorosol chrupavčitý. Roste nehojně, zejména na lípách. Bez něj se v kuchyni jistě obejdete a raději ho chraňte!
Pokud v kuchyni používáte pestřec, ať již čerstvý či usušený, případně umletý, pak to čiňte jen v opravdu malých dávkách, odpovídajících používání dochucovacích prostředků. Špetka či plátek této houby ochutí a příjemně provoní každou polévku, omáčku i nádivku. Tak, jak ho vidíte na řezu, je pestřec k použití nejvhodnější. Nepožívejte jeho již zčernalé, vatovitě troupelnaté a měkké plodnice, ty nejsou k ničemu.
Nezapomeňte, že rostou jedovaté houby! Je právě čas dát si pozor na vláknici začervenalou alias Patouillardovu. Je nepříjemně a silně jedovatá a znát by ji měli především ti, kdo si ještě nejsou zcela jisti při sběru čirůvky májovky. Růst obou zmíněných druhů se časově prolíná. Na včerejší přednášce byly k vidění obě dvě.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 21 - Rychlý salát z prvních "babek"
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 11.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z akce Českým krasem za Hagenem
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 28.5.2013
ani přeháňky neubraly na zájmu účastníků o houbařskou osvětu
krasavec flóry Českého krasu, vstavač nachový - Orchis purpurea
vodní hladina lomu Malá Amerika pohledem ze štoly
foto: L. Vavrdová
užitečná informace související s houbařskou osvětou
foto: L. Vavrdová
Na okraj pro ty z vás, kteří netušíte, kdo je-byl Hans Hagen. Mimoto je tohle jméno spojeno s každoroční jarní akcí EDCHÚ.
Soudě podle počtu účastníků letošního ročníku, neubral ani déšť nic na tom, aby se zájemci vydali na cestu o několika zajímavých a poučných zastaveních. Všichni ti, kdo vedou sami sebe i své blízké k aktivnímu způsobu využívání volného času, si opět přišli na své.
Na trase tohoto turistického, vlastivědně poznávacího výšlapu, byla na každém kroku k vidění jedinečná a mnohdy vzácná jarní květena.
Zřejmě jen málokdo si odřekl navštívit i jedno z míst, kam veřejnost běžně nemá přístup, a sice do labyrintu štol, vytvořených těžbou vápence v dnes již bývalých lomech v okolí Mořiny nedaleko Karlštejna.
Na stanovišti u lomu Školka (známého více pod jménem Malá Amerika), provádí již po léta houbařskou osvětu Česká mykologická společnost. Seznamuje příchozí s jarním aspektem zdejších rostoucích hub, podmínkami chování houbařů v chráněných územích a v rámci prevence otrav jedovatými houbami zde vystavuje i podává výklad k tabulím s vyobrazením zdraví a životu nebezpečných druhů hub.
O užitečnosti takového projektu svědčí mj. i pozdrav a osobní dojmy, které nám poslala jedna z účastnic akce. Připojila k nim odkaz na snímky, které při akci pořídila a píše:
Zdrávi došli :-) posílám odkaz na fotky z dnešní opravdu povedené akce, ať z toho taky něco máte :-) Prodloužila jsem si výlet „pešo“ až do Srbska na vlak, celkem tedy něco málo přes 20 km. Posílám pozdrav všem zúčastněným mykologům a díky…
Ludmila Vavrdová
Houby nyní rostou...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 28.5.2013
čapulka bahenní - Mitrula paludosa
foto: Jiří Laštůvka
hřib dutonohý - Boletinus cavipes, jedlý, tržní druh
foto: Jiří Laštůvka
klouzek sličný - Suillus grevillei, jedlý, tržní druh
foto: Jiří Laštůvka
hřib dubový – Boletus reticulatus, jedlý, tržní druh
foto: Ladislav Špeta
kozák topolový – Leccinum duriusculum, jedlý
foto: Ladislav Špeta
hřib koloděj – Boletus luridus, jedlý, tržní druh
foto: Ladislav Špeta
muchomůrka pošvatá – Amanita vaginata, jedlá
foto: Ladislav Špeta
pečárka ovčí – Agaricus arvensis, jedlá
foto: Daniel Stifter
hřib borový - Boletus pinophilus, jedlý, tržní druh (pouze z dovozu), u nás vzácnější, považovaný za zranitelný druh
foto: Marek Smetana
hřib bronzový - Boletus aereus, jedlý, vzácnější, považovaný za zranitelný druh
foto: Marek Smetana
polnička raná - Agricola praecox, jedlá
foto: Zdeněk Hájek
hrib kovář - Boletus luridiformis a kozák březový - Leccinum scabrum, oba jedlé, tržní druhy
foto: Anna Břečková
křemenáč březový - Leccinum versipelle, jedlý, tržní druh,
foto: Aleš Vít
kališník běločerný – Helvella leucomelaena, vzácnější, považovaný za ohrožený druh
foto: Bohumil Bušek
aktuální stav růstu hub v některých českých lesích, možná, že i ve vašem okolí…
Ano, houby rostou naplno a vaše příspěvky se na nás jen sypou.
Máme radost z toho, že se dělíte o své snímky i zprávy z míst nálezů i s ostatními návštěvníky našich spolkových stránek. Sdělované i přijímané potěšení se tak násobí.
Přestože je teprve poslední dekáda května, houby se rozrostly napříč všemi kraji do pestré druhové palety.
Z Hlinecka informuje a snímky posílá z tamního MK přítel Jiří Laštůvka.
Ze současné mykoflóry hřibovitých druhů roste v této části Vysočiny hřib dubový, borový, kovář a koloděj, křemenáč březový, suchohřib žlutomasý (babka), hřib dutonohý a klouzek sličný. Z dalších hub tu roste řasnatka krátkonohá a čapulka bahenní.
Za zmínku při této příležitosti stojí informace, že právě v Hlinsku se letos ve dnech 14. – 16. září uskuteční Celostátní výstava hub.
Že houby rostou i na jižní Moravě, a také zde jsou dobří myko fotografové, o tom svědčí snímky přítele Ladi Špety z MK Ratíškovice, které pořídil na Pálavě.
Aktuálně tam roste hřib dubový, hřib koloděj, kozák topolový, žampiony (pečárky) mnoha druhů, holubinka namodralá, lesklokorka lesklá, muchomůrka růžovka, hřib žlutomasý (babka) a také muchomůrka pošvatá.
I z dalších míst se přihlásili naši přispěvatelé, aby připomněli, že také u nich už houby rostou.
Z obdržených snímků vybíráme pro jejich velký počet jen některé.
Mezi jinými jsou to hřib dubový, kovář, křemenáč a kozák březový a po hořkých mandlích vonící pečárka ovčí, to vše nalezl Daniel Stifter v okolí Zbraslavic .
Dále hřiby borový a bronzový, které zaznamenal Marek Smetana z obnoveného MK Nivnice. V obou případech jde o druhy vedené v Červeném seznamu hub ČR v kategorii VU (vulnerable) jako zranitelný druh, zasluhující pozornost a ochranu.
Snímky polničky rané, hřiba kováře, penízovky dubové a hnojníku dřevního nám poslal Zdeněk Hájek z Plzně.
První hřibovité druhy sbírala na zahradě u rodinného domku v jizerskohorských Bohdalovicích Anna Břečková. Během roku ji zde vyrůstá spousta jedlých hub a k nejčasnějším patří hřib kovář a kozák březový. Za zmínku stojí, že v nedalekém lese už je připraveno na oblíbené březové křemenáče.
Hned z několika míst je letos hlášen vzácnější kališník běločerný na snímku Bohuslava Buška z MK Praha. Tento druh je uveden v Červeném seznamu hub (makromycetů) ČR v kategorii EN (endangered) jako ohrožený druh, zasluhující naši pozornost a ochranu.
Bez ohledu na to, že se nedostává na všechny vaše obrázky, oceňujeme a vážíme si toho, že stále větší počet houbařů si s sebou do přírody bere „foťák“, neváhá k výsledkům svého snažení připojit krátký příběh či jen pár základních informací a poslat je k nám do redakce.
Jistě, existuje pokročilejší foto technika, avšak podotýkáme, že je dnes samozřejmé pořizovat kvalitní snímky hub také převážnou většinou běžných „digiťáků“.
Nepropásněte takovou příležitost a vaše zdařilé snímky nám posílejte i nadále v průběhu celé houbařské sezóny na redakce.webu@myko.cz
Rádi je budeme publikovat na zdejších stránkách.
Těšte se společně s námi ze současného růstu jedlých hub a pamatujte na ně i v kuchyni.
Podělte se o recepty houbových jídel, které máte nejraději, abychom jimi rozmnožili obsah našeho fotoreceptária.
Vaše e-redakce
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Strana 29 / 56, články 281 - 290 / 551
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >