Strana 27 / 55, články 261 - 270 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 18.11.2013 Houby / Růst hub Na houbách 17. listopadu...
- 16.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče
- 9.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček
- 8.11.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z úterní pražské přednášky...
- 8.11.2013 Myko akce Podzimní houbařská vycházka v Praze
- 2.11.2013 Houby / Růst hub Hřib v garáži...
- 20.10.2013 O společnosti / Zprávy Mykologický sborník – Časopis českých houbařů poprvé vychází celobarevně
- 20.10.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Podzimní houbařské výstavy 2013…
- 15.10.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z houbařské soboty v Zichovci
- 15.10.2013 Houby / Růst hub Na houbách u sv. Juliány
Na houbách 17. listopadu...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 18.11.2013
kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh
liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá
strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá
lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní
strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá
pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý
ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý
třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá
Houbařit se dá i má po celý rok, svátek, nesvátek.
V tomhle ohledu ani včerejšek nebyl výjimkou.
Panovalo sice mlhavé a chladné počasí, ale nemrzlo.
Alespoň tedy v okolí Šternberka, odkud je tento příspěvek.
K vidění tam je stále až překvapivě hojný počet aktuálně rostoucích hub.
Vyskytují se sice vesměs už jen pozdní a otužilejší houby, ale ani o milá překvapení nebyla tentokrát nouze. Patří k nim určitě jak mohutný kotrč kadeřavý, tak i pěkná skupinka plodnic lišky ametystové. Kromě již končící strmělky mlženky tu roste hojně strmělka (dříve líha) srostlá. Ta ještě donedávna patřila k jedlým a dokonce tržním houbám. Na rozdíl od současnosti, kdy naopak již náleží mezi jedovaté druhy. Nenápadné a zpola ukryté v uvadajícím porostu bylin je tu možné potkat ty naše hezké, lysohlávky české. S pojmenováním zástupů z okruhu této houby je to v nejnovější mykologické literatuře poněkud obšírnější. V daném případě ale nejspíš není třeba si dopodrobna zatěžovat hlavu detailní znalostí všech uváděných pojmů, které představuje Psilocybe serbica - l. tajemná a její variety, arcana – l. tajemná obecná, moravica - l. tajemná moravská a již zmíněná, bohemica - l. tajemná česká. V zatravněných příkopech po okrajích cesty podél potoka roste strmělka číškovitá. Z dřevních hub se sporadicky objevuje pařezník pozdní. Překvapivě zde roste metr nad zemí z kmene jasanu několik, ovšem již přestárlých, plodnic ucháče čepcovitého. Jehličnaté pařezy místy obrůstá rosolozub huspenitý a jinde zase třepenitka maková. Ještě je možné najít jedovatou, ovšem jedlé opeňce měnlivé poněkud podobnou, čepičatku jehličnanovou.
Pro vyznavače pozdně podzimní houbařské kuchyně je tedy stále ještě něco k nalezení, ale je třeba pečlivě volit a sbírat s obezřetností jen mladé a čerstvě vyrůstající, chladnomilné, druhy. Ovšem i ty již zanedlouho vystřídají zimní druhy jedlých hub.
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 16.11.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 9.11.2013
ke stažení
ve formátu
Powerpoint
Z úterní pražské přednášky...
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 8.11.2013
Hlavním tématem byla prezentace využití hub v kuchyni, zaměřená na jedlé ryzce.
Úvod přednášky byl tradičně věnován základní houbařské osvětě, tedy určování a poznávání hub, které přinesli návštěvníci akce.
Houby stále rostou. Jejich skladba se mění, hřibovitých jedlých druhů valem ubývá, a pokud se ještě objevují, pro kuchyni se hodí už jen některé z nich. Např. hřib sametový, připomínající letní hřib žlutomasý alias babku. Na rozdíl právě od zmíněné babky je hřib sametový odolný druh, rostoucí v opadaném listí až do zámrazu. Patří, na rozdíl od hřibu žlutomasého, mezi kodexové druhy.
Naplno nyní rostou odolnější, pozdně podzimní houby. Patří k nim v těchto dnech především jedlé čirůvky fialová a dvoubarvá a strmělka mlženka.
Podzimní houbařská vycházka v Praze
Myko akce
Aleš Vít, 8.11.2013
Akce se koná v sobotu 9. listopadu 2013
Výchozím místem je Evropská 204, areál občerstvení Mc. Donald u konečné tram. č. 20 a 26, zastávka Divoká Šárka, tč. mimo provoz, s náhradní dopravou, bus linka X 26 a dále bus linky 108, 119, 179.
Čas srazu je v 9 hodin, za podzimními houbami do šáreckých porostů vycházíme čtvrthodinu po deváté.
Těšíme se s vámi na viděnou...
MK ČMS Praha
Pro zvětšení obrazu
klikněte na mapku.
Hřib v garáži...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 2.11.2013
Do redakce nám zaslal a s vámi se o zajímavost dělí pan František Netušil.
Po odstranění betonové desky, opřené o boční, skopanou a ještě nevyzděnou stěnu objevil, že mu k jeho překvapení rostou uvnitř garáže houby.
Kromě hnojníků třpytivých mu zde na skopané stěně vyrostl i tenhle pěkný hřib smrkový.
Stalo se 19. září tohoto roku v obci Huť – Stanovsko.
Mykologický sborník – Časopis českých houbařů poprvé vychází celobarevně
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 20.10.2013
S radostí oznamujeme všem čtenářům i nejširší houbařské veřejnosti, že právě vyšlo historicky první celobarevné číslo našeho spolkového časopisu.
Není to tak dávno, kdy jsme vás požádali o zasílání rozmanitých příspěvků se sdělením vašich mykologických a houbařských poznatků a zkušeností, doplněných vašimi zdařilými autorskými snímky, (viz. čl. 992).
Děje se tak sice zatím zvolna, ale i díky vám se nyní na stránkách časopisu budou objevovat i další zajímavé články a zprávy, přičemž jeho obsah napříště již nebude omezen počtem zařazených snímků.
Ano, myslíme tím vašich kvalitních snímků s mykologickou a houbařskou tématikou.
Těšíme se na další aktivní spolupráci s vámi všemi.
Vaše redakce časopisu…
Podzimní houbařské výstavy 2013…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 20.10.2013
Období každoročních tradičních houbařských výstav jde do finále.
Využijte proto i vy, podobně jako v minulých letech, příležitosti a zašlete nám v předstihu plakátek s údaji o konání výstavy hub právě u vás.
Rádi vám pomůžeme s propagací na spolkových stránkách České mykologické společnosti.
Nově rovněž uvítáme zaslání elektronické podoby „ loga“ vaší odbočky, případně jiné podoby sdružení s tím, že pokud takové ještě nemáte, uvažujte o jeho pořízení. Použijeme ho v záhlaví u každé zprávy od vás.
Pište ohlasy a podělte se s ostatními o vlastní dojmy z letošních výstav na adresu:
Z houbařské soboty v Zichovci
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 15.10.2013
Byl to vlastně jednodenní seminář pro zájemce o houby. Akce se konala 12.10. v příjemném a pro tyto účely dobře vybaveném prostředí nedávno otevřeného pivovaru v této výstavné obci.
Terénní vycházku účastníků z Čech i přátel ze Slovenska, zaměřenou na sběr právě rostoucích hub následovala provizorní expozice nalezených druhů. Výklad k houbám v podobě houbařské poradny pak následovaly přednášky s prezentacemi o houbách obecně a o houbách nejen v kuchyni. Po všech stránkách vydařená akce proběhla s podporou vedení obce a uvažuje se o jejím pokračování i v příštích letech.
Na houbách u sv. Juliány
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 15.10.2013
strmělka mlženka - Clitocybe nebularis, jedlá, tržní druh
mlženky nyní rostou hojně ...
demo foto z přípravy mlženek na způsob zavináčů
Teplá a prosluněná, uplynulá neděle přímo lákala k návštěvě přírody.
V lesích roste na mnoha místech stále ještě dostatek hub.
Otužilejší druhy postupně střídají již končící, letní houby. V případě jedlých druhů jde o neméně chutné houby.
Tohle všechno platí i pro příměstské lesy našeho hlavního města. V současnosti zde v hojném množství vyrůstají čirůvka fialová, bedla červenající a především všudypřítomná strmělka mlženka.
Je to její specifická vůně, která, co do jejího kuchyňského využití, rozděluje houbaře na dva tábory. Ať je to v tomto ohledu jakkoli, z mlženek připravené zavináče, to je vybraná kulinářská lahůdka.
Počasí houbařům zatím přeje.
Nepromarněte příležitost vyjít se provětrat do terénu a prověřit přitom vaše znalosti podzimních hub.
Strana 27 / 55, články 261 - 270 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >