Strana 27 / 55, články 261 - 270 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 24.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou
- 23.11.2013 Houby Ze stránek historických ročníků Časopisu československých houbařů...
- 18.11.2013 Houby / Růst hub Na houbách 17. listopadu...
- 16.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče
- 9.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček
- 8.11.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z úterní pražské přednášky...
- 8.11.2013 Myko akce Podzimní houbařská vycházka v Praze
- 2.11.2013 Houby / Růst hub Hřib v garáži...
- 20.10.2013 O společnosti / Zprávy Mykologický sborník – Časopis českých houbařů poprvé vychází celobarevně
- 20.10.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Podzimní houbařské výstavy 2013…
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 24.11.2013
ve formátu Powerpoint
Ze stránek historických ročníků Časopisu československých houbařů...
Houby
Aleš Vít, 23.11.2013
Mykologický sborník - Časopis československých alias českých houbařů, vydávaný od roku 1919, je z dnešního pohledu mj. také zdrojem celé řady zajímavých dobových informací. Vracejme se společně (v podobě výběru na pokračování) k některým z nich.
Zdroj: Časopis českých houbařů, ročník I., 1919-1920, str. 197
„Ceny hub v roce 1919. Poměry zaviněné válkou, jakož i letošní slabá hubná žeň v srpnu a září způsobila veliký vzestup cen čerstvých hub na našich trzích. Začátkem srpna stálo kilo hřibů na pražských krámcích průměrně 12 K. Tehdy narostlo hřibů místy hojně, (v Posázaví, jak kol. Urban mi sdělil, byly prodávány po 3 K za kg!). Ovšem v té době se houby dopravují do Prahy velice těžko. Ku konci srpna a v září byly hřiby v Praze prodávány průměrně za 20—24 K za kg. Nákup na venkově dál se začátkem srpna za 4—5 K, později za 10—12 K a v říjnu za 5—9 K.
Drahota našich nejhledanějších hub, hřibů, přenesla se letos i na druhy méněcennější. Lišky, klouzky, křemenáče, kozáky, kuřátka apod. stály letos 6—12 K. To jsou pražské ceny. V českých venkovských městech byly houby mnohdy i dražší nežli v Praze. V Hradci Kr. na př. platily hřiby i v době, kdy byly nejlacinější, 10—14 K za kg, ostatní houby 6—8 K.
Morava má ceny hub vždy mírnější nežli Čechy. Panu inž. Sakovi zdálo se, že jsou houby předraženy, když shledal na olomouckém trhu, že, 18. září t. r. stál větší křemenáč 1 K a trs kotrče, zvící mycí houby, též 1 K.
Bylo by zajímavé zjistiti letošní ceny hub v čelnějších městech naší republiky. Našim čtenářům budeme tu velice vděčni.
Sm.“
Redakční poznámka:
Cenové údaje v příspěvku z roku 1920 nedávají dnešnímu čtenáři možnost udělat si přesnější srovnání tehdejších cen nejen prodávaných hub v poměru k současnosti. Pro představu uvádím i tehdejší ceny některých dalších běžných potravin.
Brambory 1 kg za 1,60 K, máslo nepřepuštěné (v přepočtu na ¼ kg balení) za 12,20 K, mléko 1 I za 3,31 K, 1 vejce za 1,21 K, cukr 1 kg za 9,58 K a pivo obyčejné (v přepočtu na půllitr) 1,80 K.
Za připomínku snad ještě stojí, že jde o období krátce po skončení 1. světové války.
Co do měny se jedná již o korunu Československou, která vystřídala korunu Rakousko-Uherskou (ta platila od r. 1892, kdy vystřídala zlatku), a která byla u nás zavedena v počátku roku 1919. Údaje čerpají z tabulky Maloobchodní ceny a indexy nejdůležitějších životních potřeb v jednotlivých zemích rep. Československé (Čechy, Praha, Morava a Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus) v průměru za jednotlivé roky (zde do r. 1923), která je součástí Statistické ročenky republiky Československé z roku 1925.
Na houbách 17. listopadu...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 18.11.2013
kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh
liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá
strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá
lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní
strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá
pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý
ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý
třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá
Houbařit se dá i má po celý rok, svátek, nesvátek.
V tomhle ohledu ani včerejšek nebyl výjimkou.
Panovalo sice mlhavé a chladné počasí, ale nemrzlo.
Alespoň tedy v okolí Šternberka, odkud je tento příspěvek.
K vidění tam je stále až překvapivě hojný počet aktuálně rostoucích hub.
Vyskytují se sice vesměs už jen pozdní a otužilejší houby, ale ani o milá překvapení nebyla tentokrát nouze. Patří k nim určitě jak mohutný kotrč kadeřavý, tak i pěkná skupinka plodnic lišky ametystové. Kromě již končící strmělky mlženky tu roste hojně strmělka (dříve líha) srostlá. Ta ještě donedávna patřila k jedlým a dokonce tržním houbám. Na rozdíl od současnosti, kdy naopak již náleží mezi jedovaté druhy. Nenápadné a zpola ukryté v uvadajícím porostu bylin je tu možné potkat ty naše hezké, lysohlávky české. S pojmenováním zástupů z okruhu této houby je to v nejnovější mykologické literatuře poněkud obšírnější. V daném případě ale nejspíš není třeba si dopodrobna zatěžovat hlavu detailní znalostí všech uváděných pojmů, které představuje Psilocybe serbica - l. tajemná a její variety, arcana – l. tajemná obecná, moravica - l. tajemná moravská a již zmíněná, bohemica - l. tajemná česká. V zatravněných příkopech po okrajích cesty podél potoka roste strmělka číškovitá. Z dřevních hub se sporadicky objevuje pařezník pozdní. Překvapivě zde roste metr nad zemí z kmene jasanu několik, ovšem již přestárlých, plodnic ucháče čepcovitého. Jehličnaté pařezy místy obrůstá rosolozub huspenitý a jinde zase třepenitka maková. Ještě je možné najít jedovatou, ovšem jedlé opeňce měnlivé poněkud podobnou, čepičatku jehličnanovou.
Pro vyznavače pozdně podzimní houbařské kuchyně je tedy stále ještě něco k nalezení, ale je třeba pečlivě volit a sbírat s obezřetností jen mladé a čerstvě vyrůstající, chladnomilné, druhy. Ovšem i ty již zanedlouho vystřídají zimní druhy jedlých hub.
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 16.11.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 9.11.2013
ke stažení
ve formátu
Powerpoint
Z úterní pražské přednášky...
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 8.11.2013
Hlavním tématem byla prezentace využití hub v kuchyni, zaměřená na jedlé ryzce.
Úvod přednášky byl tradičně věnován základní houbařské osvětě, tedy určování a poznávání hub, které přinesli návštěvníci akce.
Houby stále rostou. Jejich skladba se mění, hřibovitých jedlých druhů valem ubývá, a pokud se ještě objevují, pro kuchyni se hodí už jen některé z nich. Např. hřib sametový, připomínající letní hřib žlutomasý alias babku. Na rozdíl právě od zmíněné babky je hřib sametový odolný druh, rostoucí v opadaném listí až do zámrazu. Patří, na rozdíl od hřibu žlutomasého, mezi kodexové druhy.
Naplno nyní rostou odolnější, pozdně podzimní houby. Patří k nim v těchto dnech především jedlé čirůvky fialová a dvoubarvá a strmělka mlženka.
Podzimní houbařská vycházka v Praze
Myko akce
Aleš Vít, 8.11.2013
Akce se koná v sobotu 9. listopadu 2013
Výchozím místem je Evropská 204, areál občerstvení Mc. Donald u konečné tram. č. 20 a 26, zastávka Divoká Šárka, tč. mimo provoz, s náhradní dopravou, bus linka X 26 a dále bus linky 108, 119, 179.
Čas srazu je v 9 hodin, za podzimními houbami do šáreckých porostů vycházíme čtvrthodinu po deváté.
Těšíme se s vámi na viděnou...
MK ČMS Praha
Pro zvětšení obrazu
klikněte na mapku.
Hřib v garáži...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 2.11.2013
Do redakce nám zaslal a s vámi se o zajímavost dělí pan František Netušil.
Po odstranění betonové desky, opřené o boční, skopanou a ještě nevyzděnou stěnu objevil, že mu k jeho překvapení rostou uvnitř garáže houby.
Kromě hnojníků třpytivých mu zde na skopané stěně vyrostl i tenhle pěkný hřib smrkový.
Stalo se 19. září tohoto roku v obci Huť – Stanovsko.
Mykologický sborník – Časopis českých houbařů poprvé vychází celobarevně
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 20.10.2013
S radostí oznamujeme všem čtenářům i nejširší houbařské veřejnosti, že právě vyšlo historicky první celobarevné číslo našeho spolkového časopisu.
Není to tak dávno, kdy jsme vás požádali o zasílání rozmanitých příspěvků se sdělením vašich mykologických a houbařských poznatků a zkušeností, doplněných vašimi zdařilými autorskými snímky, (viz. čl. 992).
Děje se tak sice zatím zvolna, ale i díky vám se nyní na stránkách časopisu budou objevovat i další zajímavé články a zprávy, přičemž jeho obsah napříště již nebude omezen počtem zařazených snímků.
Ano, myslíme tím vašich kvalitních snímků s mykologickou a houbařskou tématikou.
Těšíme se na další aktivní spolupráci s vámi všemi.
Vaše redakce časopisu…
Podzimní houbařské výstavy 2013…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 20.10.2013
Období každoročních tradičních houbařských výstav jde do finále.
Využijte proto i vy, podobně jako v minulých letech, příležitosti a zašlete nám v předstihu plakátek s údaji o konání výstavy hub právě u vás.
Rádi vám pomůžeme s propagací na spolkových stránkách České mykologické společnosti.
Nově rovněž uvítáme zaslání elektronické podoby „ loga“ vaší odbočky, případně jiné podoby sdružení s tím, že pokud takové ještě nemáte, uvažujte o jeho pořízení. Použijeme ho v záhlaví u každé zprávy od vás.
Pište ohlasy a podělte se s ostatními o vlastní dojmy z letošních výstav na adresu:
Strana 27 / 55, články 261 - 270 / 549
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >