ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 26 / 54, články 251 - 260 / 540

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   > 

článek  Přání do roku 2014

sekce  O společnosti / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 31.12.2013

Česká mykologická společnost

děkuje všem svým členům, odbočkám a příznivcům z celé naší republiky za přínosnou spolupráci v právě končícím roce.

Přejeme vám všem do roku 2014 pevné zdraví, dny plné pohody a mnoho radosti při houbaření a při studiu hub.

Výbor, poradna, redakce časopisu, stránek i mapy hub ČMS

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 24.11.2013

Houby s králičí obíračkou

Houby s králičí obíračkou

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ze stránek historických ročníků Časopisu československých houbařů...

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 23.11.2013

Mykologický sborník - Časopis československých alias českých houbařů, vydávaný od roku 1919, je z dnešního pohledu mj. také zdrojem celé řady zajímavých dobových informací. Vracejme se společně (v podobě výběru na pokračování) k některým z nich.

Zdroj: Časopis českých houbařů, ročník I., 1919-1920, str. 197

„Ceny hub v roce 1919. Poměry zaviněné válkou, jakož i letošní slabá hubná žeň v srpnu a září způsobila veliký vzestup cen čerstvých hub na našich trzích. Začátkem srpna stálo kilo hřibů na pražských krámcích průměrně 12 K. Tehdy narostlo hřibů místy hojně, (v Posázaví, jak kol. Urban mi sdělil, byly prodávány po 3 K za kg!). Ovšem v té době se houby dopravují do Prahy velice těžko. Ku konci srpna a v září byly hřiby v Praze prodávány průměrně za 20—24 K za kg. Nákup na venkově dál se začátkem srpna za 4—5 K, později za 10—12 K a v říjnu za 5—9 K.

Drahota našich nejhledanějších hub, hřibů, přenesla se letos i na druhy méněcennější. Lišky, klouzky, křemenáče, kozáky, kuřátka apod. stály letos 6—12 K. To jsou pražské ceny. V českých venkovských městech byly houby mnohdy i dražší nežli v Praze. V Hradci Kr. na př. platily hřiby i v době, kdy byly nejlacinější, 10—14 K za kg, ostatní houby 6—8 K.

Morava má ceny hub vždy mírnější nežli Čechy. Panu inž. Sakovi zdálo se, že jsou houby předraženy, když shledal na olomouckém trhu, že, 18. září t. r. stál větší křemenáč 1 K a trs kotrče, zvící mycí houby, též 1 K.

Bylo by zajímavé zjistiti letošní ceny hub v čelnějších městech naší republiky. Našim čtenářům budeme tu velice vděčni.

Sm.“

Redakční poznámka:

Cenové údaje v příspěvku z roku 1920 nedávají dnešnímu čtenáři možnost udělat si přesnější srovnání tehdejších cen nejen prodávaných hub v poměru k současnosti. Pro představu uvádím i tehdejší ceny některých dalších běžných potravin.

Brambory 1 kg za 1,60 K, máslo nepřepuštěné (v přepočtu na ¼ kg balení) za 12,20 K, mléko 1 I za 3,31 K, 1 vejce za 1,21 K, cukr 1 kg za 9,58 K a pivo obyčejné (v přepočtu na půllitr) 1,80 K.

Za připomínku snad ještě stojí, že jde o období krátce po skončení 1. světové války.

Co do měny se jedná již o korunu Československou, která vystřídala korunu Rakousko-Uherskou (ta platila od r. 1892, kdy vystřídala zlatku), a která byla u nás zavedena v počátku roku 1919. Údaje čerpají z tabulky Maloobchodní ceny a indexy nejdůležitějších životních potřeb v jednotlivých zemích rep. Československé (Čechy, Praha, Morava a Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus) v průměru za jednotlivé roky (zde do r. 1923), která je součástí Statistické ročenky republiky Československé z roku 1925.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Na houbách 17. listopadu...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 18.11.2013

 kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá

liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá

strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá

strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá

lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní

lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní

strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá

strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá

pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý

pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý

ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý

ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý

třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá

třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá

Houbařit se dá i má po celý rok, svátek, nesvátek.

V tomhle ohledu ani včerejšek nebyl výjimkou.

Panovalo sice mlhavé a chladné počasí, ale nemrzlo.

Alespoň tedy v okolí Šternberka, odkud je tento příspěvek.

K vidění tam je stále až překvapivě hojný počet aktuálně rostoucích hub.

Vyskytují se sice vesměs už jen pozdní a otužilejší houby, ale ani o milá překvapení nebyla tentokrát nouze. Patří k nim určitě jak mohutný kotrč kadeřavý, tak i pěkná skupinka plodnic lišky ametystové. Kromě již končící strmělky mlženky tu roste hojně strmělka (dříve líha) srostlá. Ta ještě donedávna patřila k jedlým a dokonce tržním houbám. Na rozdíl od současnosti, kdy naopak již náleží mezi jedovaté druhy. Nenápadné a zpola ukryté v uvadajícím porostu bylin je tu možné potkat ty naše hezké, lysohlávky české. S pojmenováním zástupů z okruhu této houby je to v nejnovější mykologické literatuře poněkud obšírnější. V daném případě ale nejspíš není třeba si dopodrobna zatěžovat hlavu detailní znalostí všech uváděných pojmů, které představuje Psilocybe serbica - l. tajemná a její variety, arcana – l. tajemná obecná, moravica - l. tajemná moravská a již zmíněná, bohemica - l. tajemná česká. V zatravněných příkopech po okrajích cesty podél potoka roste strmělka číškovitá. Z dřevních hub se sporadicky objevuje pařezník pozdní. Překvapivě zde roste metr nad zemí z kmene jasanu několik, ovšem již přestárlých, plodnic ucháče čepcovitého. Jehličnaté pařezy místy obrůstá rosolozub huspenitý a jinde zase třepenitka maková. Ještě je možné najít jedovatou, ovšem jedlé opeňce měnlivé poněkud podobnou, čepičatku jehličnanovou.

Pro vyznavače pozdně podzimní houbařské kuchyně je tedy stále ještě něco k nalezení, ale je třeba pečlivě volit a sbírat s obezřetností jen mladé a čerstvě vyrůstající, chladnomilné, druhy. Ovšem i ty již zanedlouho vystřídají zimní druhy jedlých hub.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 16.11.2013

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 9.11.2013

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Fotorecept

ke stažení

ve formátu

Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z úterní pražské přednášky...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 8.11.2013

Pavel Hruška při demostraci vystavených hub

Pavel Hruška při demostraci vystavených hub

hřibivítých hub již ubývá

hřibivítých hub již ubývá

Hlavním tématem byla prezentace využití hub v kuchyni, zaměřená na jedlé ryzce.

Úvod přednášky byl tradičně věnován základní houbařské osvětě, tedy určování a poznávání hub, které přinesli návštěvníci akce.

Houby stále rostou. Jejich skladba se mění, hřibovitých jedlých druhů valem ubývá, a pokud se ještě objevují, pro kuchyni se hodí už jen některé z nich. Např. hřib sametový, připomínající letní hřib žlutomasý alias babku. Na rozdíl právě od zmíněné babky je hřib sametový odolný druh, rostoucí v opadaném listí až do zámrazu. Patří, na rozdíl od hřibu žlutomasého, mezi kodexové druhy.

Naplno nyní rostou odolnější, pozdně podzimní houby. Patří k nim v těchto dnech především jedlé čirůvky fialová a dvoubarvá a strmělka mlženka.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Podzimní houbařská vycházka v Praze

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 8.11.2013

Akce se koná v sobotu 9. listopadu 2013

Výchozím místem je Evropská 204, areál občerstvení Mc. Donald u konečné tram. č. 20 a 26, zastávka Divoká Šárka, tč. mimo provoz, s náhradní dopravou, bus linka X 26 a dále bus linky 108, 119, 179.

Čas srazu je v 9 hodin, za podzimními houbami do šáreckých porostů vycházíme čtvrthodinu po deváté.

Těšíme se s vámi na viděnou...

MK ČMS Praha

Pro zvětšení obrazu

klikněte na mapku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Hřib v garáži...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 2.11.2013

zaparkovaný hřib, foto: Fr. Netušil

zaparkovaný hřib, foto: Fr. Netušil

Do redakce nám zaslal a s vámi se o zajímavost dělí pan František Netušil.

Po odstranění betonové desky, opřené o boční, skopanou a ještě nevyzděnou stěnu objevil, že mu k jeho překvapení rostou uvnitř garáže houby.

Kromě hnojníků třpytivých mu zde na skopané stěně vyrostl i tenhle pěkný hřib smrkový.

Stalo se 19. září tohoto roku v obci Huť – Stanovsko.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Mykologický sborník – Časopis českých houbařů poprvé vychází celobarevně

sekce  O společnosti / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 20.10.2013

S radostí oznamujeme všem čtenářům i nejširší houbařské veřejnosti, že právě vyšlo historicky první celobarevné číslo našeho spolkového časopisu.

Není to tak dávno, kdy jsme vás požádali o zasílání rozmanitých příspěvků se sdělením vašich mykologických a houbařských poznatků a zkušeností, doplněných vašimi zdařilými autorskými snímky, (viz. čl. 992).

Děje se tak sice zatím zvolna, ale i díky vám se nyní na stránkách časopisu budou objevovat i další zajímavé články a zprávy, přičemž jeho obsah napříště již nebude omezen počtem zařazených snímků.

Ano, myslíme tím vašich kvalitních snímků s mykologickou a houbařskou tématikou.

Těšíme se na další aktivní spolupráci s vámi všemi.

Vaše redakce časopisu…

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 26 / 54, články 251 - 260 / 540

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hypomyces lateritius
nedohub cihlový

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Inonotus hispidus
rezavec štětinatý

Agrocybe elatella
polnička bažinná

Aeruginoscyphus sericeus

Cyanoboletus pulverulentus
hřib modračka

Melampsora salicis-albae
rez vrbová

Russula sororia
holubinka sesterská

Butyriboletus appendiculatus
hřib přívěskatý

Butyriboletus fuscoroseus
hřib růžovník

Helvella atra
chřapáč tmavý

Helvella lacunosa
chřapáč jamkatý

Lactarius camphoratus
ryzec kafrový

Russula luteotacta
holubinka citlivá

Russula roseicolor
holubinka narůžovělá

Russula heterophylla
holubinka bukovka

Russula carpini
holubinka habrová

Erysiphe alphitoides
padlí dubové

Schizopora radula
pórnovitka obecná

Gymnopilus penetrans
plaménka nevonná

Gloeophyllum odoratum
trámovka vonná

Cladonia furcata
dutohlávka rozsochatá

Russula odorata
holubinka vonná

Suillellus luridus
hřib koloděj

Amanita gemmata
muchomůrka slámožlutá

Hygrophorus eburneus
šťavnatka slonovinová

Laccaria amethystina
lakovka ametystová

Epichloe typhina
obalka stéblová

Otidea alutacea
ouško kožové

Cortinarius vernus
pavučinec červenokaštanový

Hemimycena cucullata
helmovka sádrová

Amanita fulva
muchomůrka ryšavá

Otidea alutacea
ouško kožové

Amanita ceciliae
muchomůrka stroupkatá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Pluteus leoninus
štítovka žlutá

Volvariella taylorii
kukmák Taylorův

Russula odorata
holubinka vonná

Lactarius acerrimus
ryzec krátkonohý

Hemileccinum impolitum
hřib plavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .