Strana 26 / 55, články 251 - 260 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 30.3.2014 Houby / Růst hub Z víkendové přírody…
- 9.3.2014 Houby / Růst hub Jaro klepe na dveře (po týdnu)…
- 6.3.2014 Houby / Růst hub Jaro klepe na dveře...
- 5.3.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Houbaři Velké Hamry vás zvou...
- 4.3.2014 Myko akce / Zprávy z akcí Čtyřicáté ochutnávky…
- 25.2.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Z výroční schůze hamrovských houbařů
- 13.1.2014 Houby / Růst hub Z nedělní houbařské vycházky...
- 31.12.2013 O společnosti / Zprávy Přání do roku 2014
- 24.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou
- 23.11.2013 Houby Ze stránek historických ročníků Časopisu československých houbařů...
Z víkendové přírody…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 30.3.2014
destice chřapáčová – Discina perlata, jedlá, tržní druh
dymnivka dutá – Corydalis cava
kačenka česká – Verpa bohemica, jedlá
samička skokana hnědého – Rana temporaria, přemýšlející o zachování rodu
závojenka (zvonovka) jarní – Entoloma vernum, jedovatá
pole česneku medvědího alias lesního česneku – Allium ursinum, oblíbené to jarní kuchyňské byliny
klobouk s jarním houbařským potěšením
Teplé a slunečné počasí posledních několika dnů bylo o tomto víkendu jednoznačnou výzvou nejen turistům, ale především milovníkům přírody i vyznavačům jarního houbaření. Zvýšený provoz na turistických stezkách i na s oblibou navštěvovaných místech byl opravdu znát.
Všude kolem je nyní co vidět, pozorovat a obdivovat.
Zatímco na horách je příroda o pověstný krůček zpět, tak v lužních lesích kolem Ohře poblíž Budyně se v květu jako o závod střídají jarní byliny a zelenají se pole česneku medvědího.
Tamní drobná fauna, včetně té vodní a obojživelné rovněž nezůstává v ničem pozadu.
Na jiných místech ti úspěšnější navíc nacházejí své letošní první druhy časných jarních hub, aby se jimi pokochali, pořídili si jejich snímky do svého fotoarchivu a případně je vyzkoušeli v nějakém svém osvědčeném, rodinném, houbovém receptu.
Ovšem pozor! …kromě jedlých jarních hub již rostou i jedovaté druhy. Všichni méně znalí houbaři by se proto měli vyvarovat nezodpovědným kulinářským experimentům. K ověření svých nálezů se může veřejnost obrátit do nejbližší houbařské poradny, případně konzultovat s odborníky.
Adresa Ústřední houbařské poradny v Praze, jakož i seznam regionálních odboček ČMS a některých dalších spolupracujících míst a osob je k dispozici na zdejších stránkách.
Počasí je zmíněným aktivitám zatím příznivě nakloněno. Přejme si tedy ono příslovečné, …jen aby nám vydrželo.
Jaro klepe na dveře (po týdnu)…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 9.3.2014
koniklec luční český v květu
dřín obecný pučí do krásy
planá lesní pažitka, svost v jarní houbařově kuchyni
ucháč obrovský - Discina gigas, jedlý druh
třepenitka maková - Hypholoma capnoides, jedlý druh
Na stejných místech, jako v příspěvku o stavu přírody na Berounsku minulý víkend, je patrný posun směrem k jaru.
Květy koniklece se již otevírají.
Pupeny dřínů se mění v květy.
Lesní pažitka o píď povyrostla a je možné ji využít v kuchyni, například při některé zajímavé úpravě prvních jarních jedlých hub.
Ty ale zatím vyrůstají spíš jen sporadicky.
Kromě mladých plodnic ucháče obrovského, (a již minule zmíněné kačenky české) lze sem tam objevit i trs třepenitky makové. Na rozpraskávajícím povrchu klobouků třepenitek je ovšem již patrný nedostatek tolik potřebné vláhy.
Právě sucho je aktuálně hrozícím nebezpečím pro další růst jarních hub.
Jaro klepe na dveře...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 6.3.2014
jaterník podléška alias jaterník trojlaločný - Hepatica nobilis
koniklec luční český - Pulsatilla pratensis subsp. bohemica
kačenka česká – Verpa bohemica
dřín obecný – Cornus mas
Po letošní mírné zimě se příroda probouzí o poznání dříve.
V hájích na Berounsku už kvetou první podléšky.
Stepi nad Srbskem jsou posety ochmýřenými, ač zatím ještě zavřenými květy konikleců.
Podél lesních cest vyrůstají zelené trsíky chutné lesní pažitky.
Skryté pod listovým opadem se pozvolna aktivuje mycelium jarních druhů hub.
Větve dřínů jsou obaleny žlutými pupeny.
Zatímco v hájích není doposud zcela sucho, v okolní volné krajině, zejména na polích a cestách, je patrný nedostatek vláhy.
Pokračování bez deštivých dnů, to by, bohužel, znamenalo nevalné vyhlídky na březnový růst hub.
Houbaři Velké Hamry vás zvou...
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 5.3.2014
Čtyřicáté ochutnávky…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2014
pardubický pivovar – místo konání ochutnávek
defilé vzorků jedné ze soutěžních kategorií
vítěz kategorie mistrů, zakladatel soutěže Josef Sedláček z MK Liberec
V dobře zvolených prostorech restaurace „Pivovarka“ pardubického pivovaru se uplynulou sobotu uskutečnil jubilejní ročník soutěže „O nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu“.
Bylo to nejen rytířské soutěžní klání, ale i setkání dobrých přátel, houbařů a houbařských kulinářů v oboru nakládaných hub a jejich přátel z celé republiky, na začátku houbařské sezóny.
Letošek znovu po pěti letech zpestřila soutěž mistrů, která se v tomto duchu pravidelně koná již od jejího počátku.
Poděkování za vydařenou akci patří všem soutěžícím, návštěvníkům, sponzorům, ale především pořadatelům soutěže z MK Pardubice.
Výsledková listina ZDE:
Z výroční schůze hamrovských houbařů
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 25.2.2014
V sobotu 22. února se v salonku restaurace Starý lázně sešli houbaři z Velkých Hamrů, Tanvaldu, Jablonce n. Nisou, Železného Brodu, Bratříkova i z dalších míst, odkud se rekrutují členové a příznivci místního houbařského uskupení. Při obrazové prezentaci si připomněli, co všem společně přinesl rok právě minulý a shodli se na činnosti v roce 2014. Přijali nové spolkové logo a pak se po zásluze dobře bavili.
Za hamrovské houbaře
Aleš Vít
Martina Koťátková
Petr Hampl
Z nedělní houbařské vycházky...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 13.1.2014
lokalita Koněpruské jeskyně pohledem od lomu Čertovy schody
ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca
kržatka zimní – Tubaria hiemalis, jedlá
palečka zimní – Tulostoma brumale
Prosluněné okolí Koněpruských jeskyní téměř ničím nepřipomínalo začínající druhou dekádu ledna. Jen v zastíněných místech bylo znatelně chladněji. Předcházející vlna příznivého počasí dala v Krasu aktuálně vyrůst i některým zimním houbám.
Na vybraných místech je zde nyní možné uvidět mezi rašícími kopřivami v hojnějším množství šarlatově zbarvené ohnivce. Z listnatých zbytků dřevního opadu na vyklučených mýtinách rostou jedlé kržatky. Na otevřených a sluncem prohřátých, stepních partiích, kde sem, tam, už kvetou první mochny, jsou ojediněle k vidění miniaturní plodničky paleček.
Tuhle potěchu pro každého vyznavače sledování zimního výskytu hub tu letos doplňuje i mimořádně časný růst prvních trsíků divoce rostoucí pažitky.
Jak dlouho asi tenhle stav vydrží? Kalendářní zima začala teprve před třemi týdny a je připravena kdykoli ukázat, jak je houbařské jaro ještě daleko.
Bez ohledu na počasí si i v nastávajících dnech a týdnech dopřejte pravidelný pobyt v přírodě a nezapomínejte při tom sledovat růst hub.
A těšte se už přitom na březen, na čas prvních smržů…
Přání do roku 2014
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 31.12.2013
Česká mykologická společnost
děkuje všem svým členům, odbočkám a příznivcům z celé naší republiky za přínosnou spolupráci v právě končícím roce.
Přejeme vám všem do roku 2014 pevné zdraví, dny plné pohody a mnoho radosti při houbaření a při studiu hub.
Výbor, poradna, redakce časopisu, stránek i mapy hub ČMS
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 24.11.2013
ve formátu Powerpoint
Ze stránek historických ročníků Časopisu československých houbařů...
Houby
Aleš Vít, 23.11.2013
Mykologický sborník - Časopis československých alias českých houbařů, vydávaný od roku 1919, je z dnešního pohledu mj. také zdrojem celé řady zajímavých dobových informací. Vracejme se společně (v podobě výběru na pokračování) k některým z nich.
Zdroj: Časopis českých houbařů, ročník I., 1919-1920, str. 197
„Ceny hub v roce 1919. Poměry zaviněné válkou, jakož i letošní slabá hubná žeň v srpnu a září způsobila veliký vzestup cen čerstvých hub na našich trzích. Začátkem srpna stálo kilo hřibů na pražských krámcích průměrně 12 K. Tehdy narostlo hřibů místy hojně, (v Posázaví, jak kol. Urban mi sdělil, byly prodávány po 3 K za kg!). Ovšem v té době se houby dopravují do Prahy velice těžko. Ku konci srpna a v září byly hřiby v Praze prodávány průměrně za 20—24 K za kg. Nákup na venkově dál se začátkem srpna za 4—5 K, později za 10—12 K a v říjnu za 5—9 K.
Drahota našich nejhledanějších hub, hřibů, přenesla se letos i na druhy méněcennější. Lišky, klouzky, křemenáče, kozáky, kuřátka apod. stály letos 6—12 K. To jsou pražské ceny. V českých venkovských městech byly houby mnohdy i dražší nežli v Praze. V Hradci Kr. na př. platily hřiby i v době, kdy byly nejlacinější, 10—14 K za kg, ostatní houby 6—8 K.
Morava má ceny hub vždy mírnější nežli Čechy. Panu inž. Sakovi zdálo se, že jsou houby předraženy, když shledal na olomouckém trhu, že, 18. září t. r. stál větší křemenáč 1 K a trs kotrče, zvící mycí houby, též 1 K.
Bylo by zajímavé zjistiti letošní ceny hub v čelnějších městech naší republiky. Našim čtenářům budeme tu velice vděčni.
Sm.“
Redakční poznámka:
Cenové údaje v příspěvku z roku 1920 nedávají dnešnímu čtenáři možnost udělat si přesnější srovnání tehdejších cen nejen prodávaných hub v poměru k současnosti. Pro představu uvádím i tehdejší ceny některých dalších běžných potravin.
Brambory 1 kg za 1,60 K, máslo nepřepuštěné (v přepočtu na ¼ kg balení) za 12,20 K, mléko 1 I za 3,31 K, 1 vejce za 1,21 K, cukr 1 kg za 9,58 K a pivo obyčejné (v přepočtu na půllitr) 1,80 K.
Za připomínku snad ještě stojí, že jde o období krátce po skončení 1. světové války.
Co do měny se jedná již o korunu Československou, která vystřídala korunu Rakousko-Uherskou (ta platila od r. 1892, kdy vystřídala zlatku), a která byla u nás zavedena v počátku roku 1919. Údaje čerpají z tabulky Maloobchodní ceny a indexy nejdůležitějších životních potřeb v jednotlivých zemích rep. Československé (Čechy, Praha, Morava a Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus) v průměru za jednotlivé roky (zde do r. 1923), která je součástí Statistické ročenky republiky Československé z roku 1925.
Strana 26 / 55, články 251 - 260 / 547
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >