ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 83

článek  Klouzek sličný (modřínový)

autor článku  Aleš Vít, 13.7.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Podruchelská

Podruchelská

Poznámka na úvod:

Klouzky sličné ( modřínové), když přijde jejich čas, vyrůstají zpravidla v požehnaném množství. Pokud je tou dobou deštivo, leskne se jim na kloboucích silná vrstva slizu, která vzbuzuje u mnohých potřebu jim pokožku klobouků oloupat. Část houbařů klouzky právě pro tuto pracnost nemá příliš v oblibě a berou je zpravidla v počtu pouhých několika kousků jen do směsi s ostatními houbami. Na otázku, zda klouzky loupat či neloupat nejeden houbař odpoví, že vlastně neví, ale že je loupá. Že jeho táta a táta jeho táty je taky loupali. Ovšem „Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal“, říkával můj děda. Něco na tom jistě bude. Klouzky proto neloupu. Pouze za vlhka jejich šlemovitý povrch oškrábnu nožem a pak plodnice ukládám do košíku, odděleně od ostatních hub, podobně, jako třeba pýchavky. Za sucha tenhle úkon odpadá. Viskozita klouzků je skryta i uvnitř celé plodnice, a tedy nikoli a jen na onom slizem pokrytém klobouku. Klouzky zřejmě u všech houbařů stejnou měrou neobstojí rovnocenně při veškerých kuchyňských úpravách. Nejspíš je mnozí ani nesuší. To ostatně neplatí jen u nich. Chutnají ovšem dobře v podobě polévek a omáček, v orientálních jídlech v kombinaci se zeleninou a například v bešamelu, gratinované se sýrem.

Nechte se pozvat na jednoduchý a chutný pokrm podle letitého receptu z jižních Čech.

Podruchelská „Klouzanda“

Suroviny: Klouzky, odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře, hladká mouka, zakysaná či sladká smetana, máslo, nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa, brambory.

Postup: Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře po dalších deset minut provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má také rád „Klouzandu“ nepatrně zakápnutou octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Cyathus olla
číšenka hrnečková

Antrodia rene-hentic
outkovka listnáčová

Uromyces ficariae
rez orsejová

Steccherinum bourdotii
ostnateček Bourdotův

Hymenoscyphus imberbis
voskovička hladká

Lachnum virgineum
chlupáček bělostný

Cumminsiella mirabilissima
rzivost mahónie

Cystolepiota seminuda
bedla polonahá

Cystolepiota pulverulenta
bedla poprášená

Cystolepiota pulverulenta
bedla poprášená

Russula queletii
holubinka Quéletova

Arachnopeziza aurelia
pavučinovka zlatožlutá

Hebeloma mesophaeum
slzivka opásaná

Trichoglossum hirsutum
jazourek srstnatý

Cortinarius orellanus
pavučinec plyšový

Cortinarius turgidus
pavučinec nadmutý

Russula cicatricata
holubinka tchoří

Russula silvestris
holubinka lesní

Mycena pseudocorticola
helmovka koromilná

Pseudoplectania nigrella
ušíčko černé

Melanoleuca cognata
tmavobělka žlutavá

Omphalina mutila
kalichovka zkomolená

Russula pseudo-olivascens
holubinka naolivovělá

Russula grisea
holubinka doupňáková

Russula grisea
holubinka doupňáková

Russula cicatricata
holubinka tchoří

Russula alutacea
holubinka podrusá

Russula cuprea
holubinka měďová

Russula nobilis
holubinka nádherná

Russula betularum
holubinka březová

Russula azurea
holubinka azurová

Russula integra
holubinka celokrajná

Russula paludosa
holubinka jahodová

Russula atrorubens
holubinka tmavočervená

Russula graveolens
holubinka slanečková

Russula graveolens
holubinka slanečková

Russula xerampelina
holubinka révová

Russula atrorubens
holubinka tmavočervená

Russula atrorubens
holubinka tmavočervená

Russula atrorubens
holubinka tmavočervená

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .